Как са си представяли бъдещето преди 100 години

Днес живеем в чуден свят, изпълнен с всевъзможни средства за комфорт. Но само до преди сто години, хората са можели единствено да фантазират за това. Личностите с по-голямо въображение са си представяли фантастичното бъдеще. Техните представи за удобствата в бъдещето обаче, днес изглеждат странно. Някои от технологичните подобрения, за които са си мечтаели хората в миналото изглеждат приблизително точно, а други все още са измислици, изглеждащи смехотворно. Дали е съвпадение сбъдването на някои прогнози, или плод на целенасочена работа по проектите, не се знае.

Ето как са изглеждали предположенията за технологиите в бъдещето на Жан-Марк Коте. Той показва тези картини на изложба, състояла се преди Световното изложение в Париж през 1900г. Неговите картини стават много известни, а Жан-Марк Коте е нямал възможности да ги тиражира в картички. Затова неговите рисунки са отпечатани върху цигарени кутии.

Хората тогава смятали, че през 2000 година, хората ежедневно ще летят. Художниците са изложили представата си чрез модела на самолет на братята Райт и дирижаблите. На картинката се вижда как пилотът посяга към чаша. Днес в самолетите се предлагат храна и напитки.

1

Ето как са си представяли въздушната поща. Е, писмата не пристигат направо от въздуха при получателите, но пък електонната поща е мигновена.

2

Стремежът към красота е карал жените да си мечтаят за място, където автоматически ще стават красиви. Днес има много технологии за красота, уреди, които фризират, правят педикюр, масаж, пилинг и други. Да не забравяме и лазерните корекции и пластичната хирургия, които правят чудеса с телата и лицата на хората. Един ден може наистина салоните за красота да са напълно автоматизирани.

3

4

Учените са си мечтаели това, което виждат през телескопа да се проектира, за да се запамети. Е, вече има мощни телескопи, правещи феноменални снимки не само на луната, но и на далечни галактики. Снимане, проектиране, сканиране, копиране и всякакви други дигитални технологии за визуализация улесняват ежедневието ни.

5

Ех, тази мечта знанието да се налива с фуния. Това все още не е постигнато, но пък не можем да отречем колко голям напредък има в средствата за информация. Вместо да чете книги, днешните младежи предпочитат да получават визуална информация.

6

Мечтата за автомат за дрехи. През времето, когато всичко се е шиело на ръчна машина, а доста процеси са се извършвали на ръка, всяко техническо нововъведение би било облекчение. От вземане на точни мерки, през тъкането и получаване на готовите облекла. Днес много от процесите са автоматизирани и това дава възможност за производството на големи партиди от дрехи. Обаче пък, който може да си го позволи, търси уникални, ръчно изработени облекла.

7

Всяка домакиня знае колко време и труд отнема чистенето. Който е можел да си го позволи, си е наемал слуги, а който не…само е мечтаел за облекчение в тази насока. Днес има роботи за чистене. Е, не изглеждат като на тази картинка, но важното е, че вършат ефективна работа.

8

Тежкият труд по сеене, грижа и прибиране на реколтата е довел до измисляне на комбайните и друга земеделска техника. В общи линии автора на картинката съвсем точно е прогнозирал това.

9

Военен дирижабъл – така са си представяли въздушните битки в миналото. Не много практични, но само с това са разполагали тогава. Все пак са познали, че ще има военни летателни средства или просто са се мотивирали да ги създадат – макар различни, по-компактни и бронирани. Почти всички изобретения дължим на амбициите на военните.

10

Въздушно такси – сигурно съвсем скоро всеки ще може да си поръча и въздушно такси, макар и да не изглежда като на картинката, а по-компактно и аеродинамично.

1а

Доста точно са си представяли инкубатора за отглеждане на пиленца. Днес този процес е напълно автоматизиран.

2

Хотел на колела – вече имаме спални и ресторант-вагони, автобуси и кораби, предлагащи удобства и атракции. Да не говорим за луксозните коли, яхти и каравани, които осигуряват абсолютен комфорт.

5

 

Летящи пожарникари в определен смисъл има – днес се гасят пожари със специални хеликоптери. Възможно е да се измисли и повдигане на пожарникарите, за да спасяват хора от високите етажи, но едва ли ще изглеждат толкова хвъркати.

6

Подводни разходки върху морски кончета – и тогава е изглеждало фантастично, и днес продължава да е така. Макар мечтата за разходка в подводния свят вече да е реализирана, тя не изглежда точно по този начин. Не че не могат да се създадат подводни скутери за определена дълбочина и то с дизайн на морски кончета, но живи, огромни, мутирали подобни същества няма.

4

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Техно-утопия или катастрофа: каква ще бъде Земята след 30 години?

5 предсказания на Карл Маркс, които се сбъдват в момента

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Пророчества от литературата, които се сбъднаха

Учени с поглед в бъдещето: Ето как ще изглежда светът през 2045 година

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.