Как се е зародила Вселената? Ново астрономическо откритие отговори

pixabay.com

Вселената е необятна и едва ли някога ще могат да бъдат разкрити всички тайни, свързани с нейното зараждане. Непрестанно се изказват различни теории, но въпреки това все още няма единодушно мнение по този въпрос, както и конкретни доказателства кога точно и как се е зародила Вселената.

Британски астрономи са открили много интересна звезда, пише Дейли експрес. Те предполагат, че именно тя е способна да разкрие едни от най-големите загадки, около които е забулено създаването на нашата Вселена. Звездата е бяло джудже, като тя е свръхмасивна.

Образувала се в следствие на сливането на 2 по-малки бели джуджета. Нейното създаване датира преди около 1.3 милиарда години. Тя е по-голяма от Слънцето и характерно това, че белите джуджета се наричат общо звездите, които са се образували от останките на други звезди преди това, които са приключили жизнения си път поради изчерпване на техния горивен материал.

Интересен факт в случая е това, че новата звезда не е експлодирала, както се получава обикновено при свръхнова. Според британските астрономи и учени именно тази звезда е способна да ни разкрие доста от тайните на космоса.

Автор на проведеното изследване е доктор М. Холандс от университета в Уорик. Според него подобно явление досега не се наблюдавало в астрономията. Причината е това, че небесната звезда има много високи и дори необичайни нива на въглерод. Подобно явление не може да се обясни по никакъв начин, който е познат на астрономите досега относно образуването на небесните тела. Единствената възможна причина за това е, че звездата се е появила вследствие на сливането на бели джуджета, а както знаем това са останките не небесните тела, на които им е свършило горивото.

Звездата, която са открили учените, беше кръстена с името WDJ0551+4135. Астрономите смятат, че именно вследствие на сливането на две малки бели звезди джуджета се е получила тази гигантска звезда, която по формата си прилича на снежен човек. Небесният обект се намира на около 150 светлинни години от Земята. Учените са обърнали особено внимание на WDJ0551 + 4135 не само поради големите размери, но и тъй като тя е притежава богата въглеродна атмосфера.

Подобно явление досега не е било наблюдава при нито една звезда. В публикуваната статия в списанието Nature Astronomy изследователите описват как са използвали телескопа Gaia в началото, а след това и Хершел, за да може да се изучи по-подробно химичния състав на новооткритото небесно тяло. Според доктор Холандс новото откритие ще помогне много на учените и астрономите да разберат начините на термоядрената анихилация, на която са подложени подобни по вида си небесни тела във Вселената.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Предполага се, че във Вселената едновременно съществуват няколко паралелни свята

Подобно на скелет, тъмната материя осигурява на Вселената структура

Откъде идват тежките елементи във Вселената?

Ето какво имат предвид учените, които твърдят, че Вселената е холограма

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.