Как се формира нова планета?

pixabay.com

Астрономите смятат, че може би са намерили първите преки доказателства за това, как се ражда нова планета. Забелязан е плътен диск от прах и газ около млада звезда, наречена AB Aurigae, на около 520 светлинни години от Земята.

Използвайки много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория, който се намира в Чили, изследователите наблюдават спирална структура с „усукване“ близо до центъра, което предполага, че нов свят може да е в процес на формиране.

Въртящият се диск е един от характерните знаци на звездната система, родена в съзвездието Аурига, казват учените. Д-р Антъни Бокалети, който ръководи изследването от Обсерваторията в Париж, университета PSL, Франция, заявява: „Досега са идентифицирани хиляди екзопланети, но малко се знае как те са се формирали“. Той добавя: „Трябва да наблюдаваме много млади системи, за да уловим наистина момента, когато се формират планети.“

Досега астрономите не бяха в състояние да направят ясни изображения на млади дискове, за да видят тези обрати.
Д-р Бокалети и неговият екип от астрономи използваха инструмента „Sphere“ на VLT, за да направят снимки на AB Aurigae, които показват „зашеметяваща спирала от прах“, причинена от бебешката планета, която се опитва да „изрита“ газа.

Същият инструмент е използван през 2018 г., за да направят снимки на друга новородена планета, за която се смята, че е на възраст само от 5,4 милиона години.

Според Еманюел Ди Фолко, от лабораторията по астрофизика в Бордо във Франция и един от авторите на изследването, това така наречено „явление ритник“, предизвиква „смущения в диска под формата на вълна, донякъде като вълната клатеща лодка в езеро“.

Докато новата планета се върти около AB Aurigae, тя е причина околните газ и прах да се оформят като спирала. Много ярко жълтата област в близост до центъра на спиралата е усукването, което лежи на приблизително същото разстояние от звездата като Нептун от Слънцето.

Ан Дътрей, също от LAB и съавтор на изследването, заявява: „Това което се очаква е познато от някои теоретични модели за формиране на планети. „Тя съответства на връзката на две спирали – едната се навива навътре в орбитата на планетата, а другата се разширява навън – като се съединяват на местоположението на планетата.
„Те позволяват на газ и прах от диска да се натрупват върху формиращата се планета и да я накарат да расте.“

Наблюденията са докладвани в списание Astronomy & Astrophysics.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

От какво се нуждае една планета, за да поддържа живот? (видео)

Тази планета поглъща светлината

Масовите измирания на планетата имат предупредителни знаци

На всеки 100 години на планетата избухва пандемия. Съвпадение?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.