Как ще реагира човечеството на новината за извънземен живот? Психолозите имат предположения

извънземни

Психолози от Държавния университет на Аризона (САЩ) изследват как ще реагират хората, ако учените открият извънземни микроби. „Интерпланетарна инициатива“ е името на тяхната нова организация. „Един от първоначалните въпроси беше, че сме заинтригуваме от това как бихме реагирали, ако открием извънземен живот“ – казва Майкъл Варнъм, един от авторите на проучването и член на инициативата, цитиран от Washington Post. Срещата с извънземни е тема, позната до болка от научната фантастика и неуморните спекулации на интернет ентусиасти. Никой обаче досега не е изследвал възможните реакции на хората „по систематичен, внимателен натин“, казва Варнъм.

Варнъм се обединява с планетарни учени и провежда три експеримента. Изследването е публикувано през ноември и все още е в процес на оценка, но според двама независими учени методите му са надеждни.

В първия експеримент Варнъм и колегите му анализират начина, по който медиите отразяват извънземните открития. Те преглеждат пет различни събития: откриването на пулсарите през 1967 г., които първоначално не са били признати за естествени; откриването на радиосигнала „Уау!“ от астронома Джери Еман от Охайо през 1977 г. (източникът на сигнала е оспорван); откриването през 1996 г. на вкаменени микроби марсиански метеорит; странното поведение на звездата Таби, докладвано през 2015 г., и открития на екзопланети в отдалечени обитаеми зони. Психолозите анализират 15 статии в големи американски медии през програма, която преглежда цялото съдържание за положителни и отрицателни думи. Изследването показва, че журналистите описват тези събития с много повече думи, изразяващи положително отношение.

Гордън Пеникук, психолог от Йейлския университет, който изследва различни възгледи, свързани с религията, здравето и фалшивите новини, твърди, че методът е не може да даде много информация по темата, тъй като „има свидетелства, че хората като цяло използват повече положителни думи“.

Във втория експеримент 500 души трябва да опишат реакциите си при хипотетичното откриване на чужди микроорганизми. Респондентите също трябваше да предположат как ще реагира човечеството като цяло. Подобно на журналистите, хората в изследването използват положителни думи. Върху отговорите не оказват никакво влияние фактори като материално положение, етническа принадлежност, политическа ориентация или отделни черти на характера като невротизъм и др. Любопитно е, че хората очакват не така положителни реакции от околните. Според Варнъм причината е, че повечето американци са убедени, че са по-добри от съседа си.

Следваща анкета представя на 250 участници статия от 1996 г. (без отбелязана дата) в която се съобщава за откриването на фосили на нанобактерии на марсиански метеорит. Това откритие е било толкова експлозивно, че тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън излиза със специално изявление по повода. След множество изследвания днес консенсусът е, че предполагаемите следи от живот са просто естествени минерални натрупвания. Участниците в настоящото изследване обаче не са запознати с това.

Участниците в друга, контролна група, четат статия в „Ню Йорк Таймс“ за създаването на изкуствена форма на живот от специалиста по генетика Крег Вентер през 2010 г. В реакциите и на двете групи положителните думи преобладават, но делът им е по-висок при новината за фосилите.

По този повод Пеникук смята, че би могъл да бъде „доста уверен“, че ако НАСА обяви откриването на извънземни микроби, американците ще реагират положително.

„Резултатите от това ново изследване потвърждават проучване, проведено от теолога Тед Питърс, който изследва как ще повлияе откриването на извънземен живот върху религиозните убеждения на хората, каза каза Дъглас Вакоu, президент на неправителствената организация Messaging Extraterrestrial Intelligence, който не участва в изследването. „Повечето хора отговарят, че собствените им религиозни убеждения могат да издържат на изявлението – но за други вярващи ще бъде по-трудно.“

Планетарният учен Линди Елкинс-Тантън, директор на новата инициатива на Аризонския университет заявява, че „да се подготвим за това, което можем да открием“ е първата стъпка и по отношение на реакциите на американците тя е „доста обнадеждена“.

Варнъм предупреждава, че тези резултати не отразяват начина, по който би реагирала останалата част от света. Вакок е съгласен. Предишни изследвания показват, че американците са склонни да гледат на извънземните по-чернобяло, в сравнение с жителите на Китай, например, казва той. „Китайските участници са по-склонни да си представят, че контактът ще доведе едновременно до рискове и ползи“, докато американците смятат, че откритието ще бъде „или добро или лошо изцяло, но не и двете“, каза той.

Микроскопични извънземни е много по-вероятно да бъдат открити скоро отколкото какъвто и да било разумен живот, смята Варнъм. В продължение на 2,9 милиарда години целият живот на Земята е бил микроскопичен. Ако еволюцията работи по същия начин навсякъде във Вселената, средното извънземно ще бъде доста по-малко от малките зелени човечета.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Проектът ,,Разкритие“: Как САЩ 50 години крият от целия свят разтърсващи сведения за извънземните

През 2018 г. учени ще търсят контакт с извънземни

Как изглеждат извънземните от научна гледна точка?

Уфологът Джордж Греъм: Луната е завладяна от извънземни, НАСА си мълчи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.