Калифорнийски учени предрекоха пресъхването на най-голямата река в света

амазонка

Климатолозите от Калифорнийския университет предсказват изсъхването на амазонските гори и обратното, увеличаването на влажността в Индонезия и Африка поради повишаване на концентрацията на въглероден диоксид.

Както отбелязват учените в изданието Nature Climate Changes, на количеството на валежите в тропическите зони може да повлияе реакцията на горите спрямо увеличаването на концентрацията на въглероден диоксид. Така, поради увеличаването на CO2, процесът на изпаряване на вода от листата на растенията се забавя.

Изследователите са изчислили, че до края на 21 век в басейна на река Амазонка средното количество валежи може да се понижи с 1 мм на ден, а в Индонезия и Африка – да нарасне със същата величина.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Голяма река е текла през Сахара в древността

Каньо Кристалес – най-красивата река в света

10 любопитни факта за река Дунав

Пресушиха река в Индия, но това, което откриха на дъното, изуми учените (СНИМКИ)

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.