Капсулата, създадена да отведе хора до Марс, е готова за първия си полет

марсНационалната космическа агенция на САЩ (NASA) планира да изстреля капсулата си за далечни космически пътувания Orion за първия й тестови полет на 4 декември, пише Space.com.

Предназначението на космическия кораб, изграден от гиганта Lockheed Martin, е да заведе хора в дълбокия Космос. Изпитателният полет без екипаж, ще даде възможност на инженерите да проучат функционирането на ключовите системи на Orion при сурови космически условия.

“По време на първото си 4.5-часово пътуване Orion ще обиколи два пъти Земята и ще се отдалечи на 5800 километра в Космоса”, се посочва в изявление на NASA. “Целта на полета е да тества факторите, които носят най-сериозни рискове за астронавтите и да предостави важна информация, необходима за подобряване на технологията и намаляване на рисковете за бъдещите екипажи”.


Планира се Orion да бъде изстрелян с носещата ракета Delta 4 от Флорида, като преди това NASA ще бъде домакин на пресконференция за значението на изпитанията на капсулата за плановете за проучване на Марс. При втората си орбита около Земята по време на тестовия полет Orion ще отиде 15 пъти по-далече от Международната космическа станция. На модула са закрепени повече от 1000 сензора, чрез които ще се наблюдават системите му. Orion ще изпрати и изображения, заснети с камерите му.

Човешки екипаж не е летял в Космоса от 1972 година, когато беше осъществена мисията на NASA до Луната Apollo. Нещо повече, през цялото това време не е създаван космически апарат, който да е в състояние да транспортира хора отвъд ниската орбита на Земята. Ако всичко върви по план, шестместният Orion ще стигне по-далече от която и да е друга капсула Apollo, отвеждайки астронавти до астероид, намиращ се в близост до Земята, а в средата на 30-те години на настоящия век и до крайната дестинация – Марс.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

БИВША СЛУЖИТЕЛКА НА НАСА: ВИДЯХ КАК ХОРА СЕ РАЗХОЖДАТ НА МАРС ПРЕЗ 1979 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.