Катастрофата от Любек: когато умряха десетки ваксинирани бебета

Това е най-големият имунизационен провал в историята на Германия: през 1930 година стотици бебета в Любек са ваксинирани с нов препарат. Над 70 от тях умират, а причината е поредица от грешки при приготвянето на дозите, пише dw.com

През 1930 година в германския град Любек търсят начин да овладеят туберкулозата. За целта стотици малки деца са ваксинирани с нов препарат. Но много от тях умират. Причината: поредица от грешки при приготвянето на препарата.

А очакванията са били много високи – смятало се е дори, че Германия отваря нова глава в битката срещу туберкулозата. Надеждите за справяне с коварната болест били свързани с нов препарат, станал известен като „препаратът на Калмет“. Той бил даван на бебетата още в първите дни след раждането им.

„Катастрофата от Любек“

Само няколко седмици по-късно обаче са регистрирани първите смъртни случаи. Днес знаем, че този най-голям имунизационен скандал в историята на Германия, наричан „Катастрофата от Любек“, е нагледен пример за това как не бива да се провежда имунизационна кампания, пише в статия по темата германският вестник „Ди Велт“.

Всичко започва през 1929 година, когато директорът на болницата в Любек Георг Дайке и шефът на местната здравна служба Ернст Алтщет са впечатлени от успехите на ваксината БЦЖ във Франция, Америка, Русия и Испания. След като решават да въведат този метод и в Германия, те получават от Париж един БЦЖ-щам с точни указания за приготвянето на ваксината. Набързо са отпечатани листовки, призоваващи родителите да ваксинират децата си.

На 24 февруари 1930 започва самата имунизационна кампания – ваксинирани са 251 кърмачета от общо 412 новородени деца по това време. На 17 април почива първото дете. След като и други ваксинирани бебета умират, на 26 април Дайке спира ваксинациите, но смъртните случаи продължават. Общо 72 деца умират, а много от оцелелите години след това се борят с тежките последици.

Съдебният процес, провел се в условията на тогавашната световна икономическа криза, масова безработица и политическа криза, осветлява причините за катастрофата от Любек: доставените от Париж култури били съхранявани в лабораторията заедно с човешки култури на туберкулозата. При това не били спазвани никакви мерки за сигурност, а лаборантката, която приготвяла дозите, дори не била специално обучена. Не били извършени никакви опити с животни, а детските лекари не реагирали по никакъв начин на първите симптоми. След 76 заседания съдът осъжда Дайке на две години затвор, Алтщет – на 15 месеца, а градските власти са задължени да изплатят обезщетения на потърпевшите семейства.

Туберкулозата – смъртоносна и до днес

Тази трагедия има фатални последици за Германия: въпреки доказаната ефективност на ваксината на Калмет, години наред всички странят от нея, тъй като я смятат за първоизточник на злото. Чак след Втората световна война се появяват нови препарати, които успешно противодействат на болестта. Но и до днес тя не е изкоренена напълно: всяка година от туберкулоза се разболяват 10 милиона души в света, от които 1,5 милиона умират.

Днес болестта се разпространява най-вече в страни с лошо здравеопазване, както и на места, където хората живеят в нехигиенични условия или много нагъсто. Две трети от всички заболели от туберкулоза живеят в тези осем страни: Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. Туберкулозата и до днес си остава инфекциозното заболяване, което взима най-много жертви – повече от СПИН.

източник: dw.com

Вижте още:

Конспирации за зика: Вирусът е оправдание за последиците от опасна ваксина

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Парадокс в Израел: Все повече новозаразени на фона на масовата ваксинация

Адв. Кирил Петров: Какво да направим, ако ни принуждават да се ваксинираме

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.