Кинжалът на Тутанкамон се оказа с извънземен произход

тутанкамон

За изработката на кинжала, с който египетският фараон Тутанкамон е погребан преди 3300 години, е използван материал с извънземен произход, разкри дългогодишно проучване на египетски учени.

Кинжалът е бил направен от желязо на метеорит. Авторите на проучването добавят, че ценният кинжал е бил открит около мумията на Тутанкамон. Дръжката на оръжието е била от злато и с изографисани фигури от кристал.

Нашето проучване потвърждава, че древните египтяни са придавали голяма важност на желязото от метеорити при производството на ценни предмети, казва екипът, извършил рентгеновите тестове.

Към момента находката се съхранява в Египетския музей в Кайро.

По качеството на кинжала може да се съди, че по времето на Тутанкамон египтяните са се усъвършенствали в обработката на желязо. Дори през тази епоха е съществувал термин, който се е употребявал от 19-та египетска династия. Те наричали всеки вид желязо – желязо от небето.

Откритието потвърждава прогнози от 2013 година, в които изследователи твърдяха, че първите железни артефакти са произведени от метеоритен метал. Аргументите им се основаваха на сканиране на 5000-годишна гробница в египетско село.

Махмуд ел Халваги, бивш директор на Египетския музей, работил по проучването на кинжала, твърди, че няма как да се докаже дали древните египтяни са знаели, че желязото, което обработват, идва от метеорити.

Проучването на гробницата на Тутанкамон ще продължи. Египетският фараон е почнал на 19-годишна възраст през 1324 г. пр. Хр. след едва 9 години на престола.

Неговата гробница е емблематична за откритията на Древен Египет. Тя е намерена през 1922 година от британския изследовател и египтолог Хауърд Картър. Първият показан артефакт, вдигащ завесата на загадъчния свят отпреди хиляди години, е 11-килограмова маска от 24-каратово злато.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.