Киселинността на океаните е най-висока за последните 14 милиона години

океан

Откакто хората са започнали да изгарят изкопаеми горива и да изхвърлят въглероден диоксид (CO2) в атмосферата от времето на индустриалната революция, световните океани действат като масивна гъба, като поглъщат до половината от този CO2.

След като са поели CO2 изпускан от човека за повече от 200 години, океаните са станали приблизително с 30% по-киселинни. И ако настоящите темпове на емисиите продължават, нашите океани са на път да станат по-киселинни, отколкото са били през последните 14 милиона години.

Повишаването на киселинността на океаните е особено опасна за морските животински видове със структури, направени от калциев карбонат, като черупки. Тъй като рН на океана пада, карбонатът става по-малко достъпен и причинява разтваряне на тези твърди компоненти. Във фосилизираните калциеви карбонатни обвивки на мънички същества, наречени foraminifera, екипът на д-р Синдиа Сосиан е измерил киселинността на праисторическите океани.

Тъй като тези организми се развиват в близост до океанската повърхност, химията на околните води се вгражда в техните черупки през последните няколко милиона години. Чрез химическите анализи на тези черупки изследователите успяват да сравнят нашия съвременен океан с онзи, който е съществувал в миналото на Земята и да включат своите констатации в рамките на различните сценарии и модели за емисиите, изложени от Междуправителствения панел за изменение на климата (IPCC).

Те определят, че ако продължаваме да изгаряме изкопаемите горива при сегашния ни темп, след 2100 година, океаните ще бъдат по-киселинни отколкото са били преди 14 милиона години, когато планетата е била по-топла средно с 3 градуса по Целзий и нивата на CO2 са били по-високи, отколкото са днес.
Важно е да се отбележи, че условията на околната среда през тази епоха, известна като Средния миоцен (Middle Miocene Climate Optimum), са били причинени от естествени природни цикли, свързани с геологията и движенията на Земята. За разлика от това, има ясни доказателства, че повишаването на нивата на атмосферния CO2 и наблюдаваната днес киселинност на океана може да се отдаде на човешката дейност.

С окисляването на океаните с темпове по-бързи, отколкото през последните 300 милиона години, трябва значително да намалим произвежданите емисиите на CO2, за да предотвратим по-нататъшното повишаване на киселинността и да опазим морските екосистеми, заключават учените.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Океанското дъно потъва, нивото на океаните расте с повече, отколкото се смяташе

Непознати вируси със странна ДНК в океана

Робот откри на дъното на Тихия океан гигантски следи от двулапо същество (СНИМКИ)

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.