Клоунът убиец

1

Джон Уейн Гейси или Пого Клоуна – един от най-зловещите серийни убийци в историята на Съединените щати.

На всеки, запознал се с Джон Уейн Гейси, възпълничкият мъж прави впечатление на чудесен и приветлив човек. Силно уважаван в обществото, чаровен и комуникативен, Гейси е католик за пример и успешен бизнесмен. Когато не се занимава с развитието на така или иначе печелившата си строителна компания, той прави спонтанни и весели улични партита за своите съседи.

Свободното си време пък посвещава на обществени инициативи – ревностен поддръжник на Демократическата партия, той с гордост показва снимката си, на която е застанал с първата дама на САЩ Розалин Картър. Но това, което буди най-голямо уважение, е неговата обществена дейност – любимото занимание на Джон Уейн Гейси е да облече изработения лично от него клоунски костюм и да обикаля училища, болници и всякакви обществени места, за да забавлява малчуганите с образа си на Пого Клоуна.

За всичките си приятели и познати той е известен като щедър, трудолюбив, отдаден на семейството си и на обществената благотворителност мъж. Но под маската на този образец за добър американски гражданин, под усмивката на клоуна, най-добър приятел на децата, се крие един зловещ извратен демон.
Джон Уейн Гейси се ражда на Деня на Сейнт Патрик (най-големият ирландски празник) през 1942 г. в Чикаго. Той има две сестри – по-голямата от него Джоан и по-малката – Карън.

Живеещи в духа на ирландските католици, семейство Гейси изпраща своите три отрочета в религиозно училище с отлична репутация. Джон расте като тихо и спокойно дете и като всички свои връстници си намира работа за през лятната ваканция, за да помага на семейството – той разнася вестници, опакова стоките в супермаркета и сериозно се отдава на бой-скаутски активности. Обичан от своите учители, уважаван от по-възрастните, Джон Уейн Гейси, за разлика от много други серийни убийци, има съвсем нормално детство… или почти.

2

Годината е 1976 – Пого Клоуна е на посещение в детска болница като част от една от многото си социални инициативи.

Когато е на 11 години, по време на игра, малкият Джон получава удар в главата от една люлка. Инцидентът провокира кръвен съсирек в мозъка му, който му причинява временна загуба на памет. Въпреки болката Гейси не търси специализирана медицинска помощ и проблемът е открит цели пет години по-късно, когато момчето е вече на 16 години. Явно този дълъг период, в който тромбът в мозъка му остава неоткрит и провокира постоянна болка в главата, спомага под образа на примерния гражданин да се развива и личността на жесток сериен убиец.

Малко преди да завърши училище, Джон Уейн Гейси се скарва жестоко с баща си и напуска дома си. Той прекарва следващите три месеца в Лас Вегас, като работи в погребално бюро. След помиряване с бащата и по изричното настояване на любящите го майка и сестри младежът се завръща в родния Чикаго и се записва в бизнес училище. Работата на търговец, която започва в компанията за обувки „Нън-Буш”, му се удава и съвсем скоро той е повишен. Смятан за един от най-обещаващите сътрудници на фирмата, Гейси е насърчаван от своите работодатели да се развива професионално.

3

През 1968 г. Гейси за първи път влиза в затвора за изнасилване на момче. Той е освободен за добро поведение едва 18 месеца по-късно.

Това развитие е спряно за известно време, след като младият мъж получава сериозни проблеми със сърцето и бързо натрупва килограми. Здравословните проблеми обаче не могат да спрат бляскавото изкачване на Гейси в социалната йерархия и през 1964 г., едва навършил 24 години, той е обявен за мъж на годината в град Спрингфийлд, щата Илиноис.

През същата 1964 г. Гейси се оженва за красивата и богата Мерлин Майърс и младото семейство се мести в Айова. Заможният тъст до такава степен харесва Джон, че го подготвя за наследник на неговия бизнес. Докато младият и обещаващ бизнесмен се учи на занаят между 12 и 14 часа на ден, жена му ражда две прекрасни деца – момче и момиче.

До края на 60-те години Джон Гейси е любимец както на членовете на семейството си, така и на своите съседи и познати. Слуховете от недоброжелатели, че мъжът освен с жена си преспива и с млади момчета и мъже, се подминават с усмивка от обкръжението на Гейси. Докато през май 1968 г. съдът в Айова не осъжда Джон на 10 години в поправителен дом заради сексуален акт с млад мъж. Така, едва навършил 26 години, Гейси за първи път влиза в затвор, макар и такъв с лек режим. Там той отново се доказва като примерен мъж и въпреки че жена му се развежда с него, след едва 18 месеца той отново е на свобода.

4

Пого Клоуна – най-популярното превъплъщение на Джон Уейн Гейси, с което той забавлява съседските деца и участва в празниците и карнавалите на Чикаго.

Малко след като през 1970 г. се завръща у дома в Чикаго, Джон Уейн Гейси се жени повторно – този път за вдовицата Керъл Хофе, самотна майка на две дъщери.
Постепенно, до средата на 70-те години, Гейси успява да възвърне общественото си положение, което е загубил в края на 60-те. Той отново е отдаден на семейството и бизнеса си мъж, любимец на квартала и често събира съседите на партита в дома си. Единственото, което притеснява гостите, е неприятната миризма, която се усеща в къщата – те съветват домакина да провери дали в мазетата не е умряло някое животно, докато Гейси с усмивка обяснява, че смрадта най-вероятно се дължи на влагата в къщата.

През 1974 г. той предприема поредното си смело бизнес решение и основава строителна компания. Гейси предпочита да наема за работата тийнейджъри и млади мъже, като твърди, че по този начин ограничава плащаните осигуровки. Постепенно отношенията с втората му съпруга се развалят – Керъл Хофе все по-често открива гей списания, разхвърляни из къщата, а признанието на съпруга й, че предпочита секс с млади мъже, вместо с жени, прелива чашата и тя се развежда с него през 1976 г.

5
Morkadis

Гейси в затвора по време на делото срещу него от 1980 г.

В следващите две години Гейси успява да запази пред обществото образа си на пример гражданин. Отклонявайки с лекота въпросите за проваления си брак, той бързо успява да се изкачи в йерархията на Демократическата партия. Слуховете, че в полицията постоянно постъпват сигнали от млади момчета, че Джон Уейн Гейси ги насилва сексуално, се отминават с усмивка от познатите на успешния бизнесмен. Никой не си и помисля да свърже този симпатичен и обичан от всички мъж на средна възраст и с зачестилия брой на изчезнали тийнейджъри в Чикаго.

Поне не до декември 1978 г., когато полицията в Чикаго решава да извърши неочакван обиск в дома на Гейси. Предпоставките са ясни – още от края на 60-те години той е познат на полицията като изнасилвач на момчета, а сигналите срещу него през последните месеци се трупат един след друг. Това, което полицията открива в дома на образцовия гражданин, е покъртително, но истинският шок идва, когато криминалистите решават да разровят земята в мазето на Гейси. На 22 декември 1978 г., след продължително копаене, полицаите откриват останките на 27 трупа.

6

Първата дама на САЩ Розалин Картър на снимка с активиста на Демократическата партия Джон Уейн Гейси.

Още същия ден Джон Уейн Гейси признава, че за последните 6 години е отвлякъл, изнасилил, убил и заровил под или около къщата си най-малко 30 момчета и млади мъже. Първото си убийство той извършва през януари 1972 г., второто – януари 1974 г., а последното – няколко седмици преди да бъде арестуван.

Делото срещу Гейси започва през февруари 1980 г. и той е признат за виновен в убийството на най-малко 33-а човека (момчета на възраст между 14 и 21 години) за период от 6 години. Смъртната присъда на Джон Уейн Гейси, образцовият гражданин на Съединените щати, е изпълнена на 9 май 1994 г.

инфо: novinar.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.