Книгата на мъртвите – Библията на Древен Египет

„Книгата на мъртвите” е най-старата оцеляла илюстрирана книга. Тя не е книга за смъртта, а книга за живота, който е победил смъртта. Освен това съдържанието й е противоположно по смисъл на нейното заглавие. „Книгата на мъртвите” е символ на Древен Египет, както са пирамидите, сфинкса, мумиите и гробниците на фараоните.

От древни времена цял Древен Египет изглежда на европейците като страна на смъртта, защото повече от 90 процента от паметниците там са намерени в гробници или са свързани със смъртта.

Между другото, египтяните обичали да се шегуват. Хуморът им все още е слабо изучен, въпреки достатъчното папируси, защото изисква от специалистите по-задълбочено проучване.

В по-късното издание на „Книгата на мъртвите” – в т.нар. Саиска редакция, могат да се видят огромен брой хумористични текстове и рисунки. Също така от особен интерес е митологичната история “Съдебните спорове на Хорус със Сет”, в която основните египетски богове се осмиват без страх. В тази история Сет е представен като глупав мускулест мъж, който убива Озирис, докато непрекъснато обижда най-важния бог, Амон-Ра, намеквайки за неговата неспособност и прекомерна тежест.

Можем да кажем, че заглавието на „Книгата на мъртвите”, което е силно свързано с погребалните текстове, е условно. Оригиналното заглавие на това произведение звучи като “Слово на деня”. Това е основната същност на текста. Тя помага на починалия да премине всички опасни места в подземния свят, да мине през съда и с помощта на бог Ра да се върне отново на Земята, възкръснал.

„Книгата на мъртвите” имала голямо значение в живота на египтяните, въпреки че не се явява погребален ритуал, молитвеник или сборник с митове. Трудно е тя да се сравни с нещо. В нея няма нищо, което да е сходно с религиозната литература на християнството, будизма и исляма. „Книгата на мъртвите” е квинтесенцията на религиозни и философски идеи на културата от хилядолетната история на цивилизацията, която е изиграла решаваща роля в световната култура и никога не е загубила тесните връзки с праисторическото си минало.

Египтяните назовавали своята писменост “мед нечер” – “божествена реч”. А изобретяването на тяхната писменост приписвали на бога на мъдростта и знанието Тот. Следователно, божественият произход на „Книгата на мъртвите” е очевиден. Тази книга се съпътства с една тайна, която е описана в Глава 144: “Направи книгата така, че човешкото око да не може да я види – тя разширява стъпките в небето, на земята, в задгробния живот. Тя е по-полезна за церемониите оттук нататък и завинаги.” Тези думи отразяват отношението на древните египтяни към тази книга.

А тези, които наричат “Книгата на мъртвите” Библията на Древен Египет, всъщност не грешат.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Кодекс Гигас – най-големият и мистериозен ръкопис на света

Откриха Йода в ръкопис на 900 години

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.