Когато морето свети нощем (природен феномен)

1

Ремко Доума е холандски фотограф, който смята за свой дом Пунта дел Есте, Уругвай. Там живее от дете. Страстта му в професионален план е да заснема природата, особено пейзажи в Южна Америка, които спират дъха.

За негово щастие, а също и за наше – на наблюдателите, Доума успя да стане свидетел на рядък природен феномен – море със светещи в ярко синьо вълни през нощта в Манантиалес, Уругвай. Фотографът го засне в красиви снимки, които споделя.


Феноменът на светещите в луминисцентно синьо вълни е наричан още „морски искри“. Проблясъците на водата се дължат на биолуминисценция на живи организми като светулките и планктона, които могат да светят нощем. Конкретното светлинно шоу в Манантиалес е дело на организми на име аlexandrium fraterculus. За разлика от noctiluca и други организми от разреда динофлагелата, тези не са токсични.

2

Учените не са съвсем сигурни защо светят, но една от хипотезите им гласи, че по този начин се опитват да се опазят от хищниците в морето. Когато са провокирани от движение, като разбиването на вълните, организмите излъчват светлината си. Ако човек реши да поплува нощем в този фантастичен пейзаж, тялото му може също да засвети в ярко синьо временно, след като излезе мокър от морето, покрит с „морски искри“. Обикновено хората не са отблъснати да го сторят, напротив, този красив цъфтеж ги привлича да се приближат, за разлика от други хищници.

инфо: manager.bg

Вижте още:

НАЙ-ЗРЕЛИЩНИТЕ ФЕНОМЕНИ НА ПРИРОДАТА (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.