Кога се раждат най-здравите хора

бебе

Рожденният месец може да предопределя рискове от развиване на различни заболявания. И това вече не са хипотези на отделни специалисти, а научно доказан факт.

Със сезона на раждане и конкретни месеци са свързани 55 болести. Рискът да се отключат те е най-нисък при тези, които са родени през месец май, а най-висок – при родените през октомври. Това са установили учени от Колумбийския университет (САЩ). За получаването на данните те използвали специален алгоритъм, позволяващ да се изчисли връзката между месеца на раждане и рисковете за здравето.

Изследователите анализирали данни за 1688 заболявания, датите на раждане и историите на заболявания на 1,7 милиона пациенти, лекувани в презвитерианската болница в Ню Йорк от 1985 г. до 2013 година.

Изследването потвърдило 39 връзки между месеца на раждане и развиване на дадено заболяване, за които е имало различни, отделни съобщения в научната литература. Учените също така открили 16 нови такива взаимовръзки, включително за 9 типа сърдечни заболявания, от които умират повечето жители на САЩ.

Според новите данни, хората, родени през месец март са с най-висок риск от сърдечно-съдови болести като аритмия с предсърдно мъждене – една от най-честите причини за инфаркти и инсулти, застойна сърдечна недостатъчност и дисфункция на митралната клапа на сърцето. Предишни изследвания на австрийски и датски учени показали, че при родените от март до юни включително по-често се проявяват сърдечни заболявания и продължителността на живота им е по-кратка.

„Не бива обаче да се отдаваме на фатализми заради тези резултати. Те могат да бъдат напълно неутрализирани с подходящо хранене и редовен спорт”, казва един от авторите на изследването Николас Татонети.

Неговият екип също така потвърдил и други, установени по-рано данни, а именно, че рискът от развитие на астма е по-висок при хората, родени през юли и октомври.

Синдромът на дефицит на внимание и хиперактивност най-често може да споходи родените през ноември, сочат още данните на изследването на Колумбийския университет. Подобни данни са получили и шведски учени в свое изследване. Сега учените от Колумбийският университет планират да проведат аналогично изследване с използване на база данни от други региони в САЩ и света, за да проследят как географските ширини и факторите на околната среда влияят на връзката с месеца на раждане и типичните за него болести.

инфо: manager.bg

Вижте още:

Психичното здраве се влияе от часовете слънчеви лъчи

Изхвърлете ги веднага! Тези уж невинни предмети от бита застрашават сериозно здравето

Какво са циркадните ритми и как работата на смени влияе на здравето ни

9 странни факта за новородените, които лекарите не ви казват

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.