Кои са най- изявените признаци за емоционална интелигентност според психолога Даниел Голман

pixabay.com

Езикът на тялото

Това определено е един от онези много ясни признаци, че сте емоционално интелигентни. Ако винаги вие обръщате внимание на поведението на хората, ако забелязвате всеки малък детайл от тяхното поведение, като диалекта или езика на тялото им, всичко това значи, че имате висока емоционална интелигентност.

Вие сте добър лидер

Даниел Голман казва, че общото между най-успешните лидери е високият коефициент на емоционална интелигентност. Освен това сте наясно с факта, че не е достатъчно да делегирате всички видове задачи и отговорности, за да свършите нещата правилно. Обичате да водите, като давате пример, много сте талантливи, имате добра работна етика и сте много амбициозни.

Вие знаете добре и силните и слабите си страни

Вие сте наясно със собствените си силни и слаби страни, познавате ограниченията си и не се срамувате да признаете, че не сте добри във всичко. Вие знаете, че можете да подобрите себе си и да коригирате тези слабости и винаги сте честни със себе си. Това осъзнаване ще ви помогне да увеличите самочувствието си и точно както казва Даниел Голман: „Ако знаете в какво сте наистина ефективни, тогава можете да действате за това с увереност.“.

Винаги знаете причината за настроенията си

Изпитваме толкова много чувства всеки ден, но не винаги осъзнаваме защо се чувстваме по определен начин. Ако обикновено се опитвате и успявате да разпознаете откъде идват тези емоции, а не просто да ги игнорирате, тогава трябва да имате висок коефициент на емоционална интелигентност. Емоционално интелигентните хора често изследват ефекта на чувствата си върху начина, по който се държат, и се опитват да не се влияят от емоционалните си състояния, когато вземат решение.

Ако сте добър слушател това е един от признаците, че сте емоционално интелигентен

Емоционално интелигентните хора са опитни слушатели, които знаят, че чуването и слушането са две различни неща. Те всъщност се интересуват от това, което им казват другите хора и винаги проявяват съпричастност. Те често използват перефразиране, за да се уверят, че не са пропуснали никакви подробности. Всеки може да подобри уменията си за слушане, тъй като има много книги по тази тема. просто трябва да се положи малко работа и с малко практика ще се овладее това умение за нула време.

Бихте помогнали, ако имате възможност

Емоционално интелигентните хора не мислят само за себе си; те винаги се опитват да помогнат на други хора и нямат нужда от причина да го правят. Можете да правите малки неща (които понякога може да изглеждат незначителни) като да помогнете на някого да си носи хранителните стоки или да помогнете на възрастна дама да пресече улицата. Всички тези неща имат значение за тези, на които помагате, така че не променяйте този свой добър навик, без значение какво ви казват другите!

Емоционално интелигентните хора винаги се доверяват на инстинктите си

Даниел Голман казва, че „Емоционално интелигентен човек е някой, който се чувства комфортно да следва интуицията си“. така че ако често се доверявате на инстинкта си, на емоциите си, тогава вие трябва да сте един от онези късметлии, които имат висока емоционална интелигентност.

Има много неща, които могат да ви покажат, че всъщност сте емоционално интелигентен човек. Знам, че не съм ги споменал всички в тази малка статия, така че можете ли да ми помогнете и да ми кажете какви други неща трябва да добавя към този списък? Нямам търпение да чуя вашите предложения, така че, моля, кажете ни какво мислите в секцията за коментари!

източник: popantofi.com

Вижте още:

Черният хумор е признак на интелигентност

Какво представлява емоционалната интелигентност?

Признаци за висока емоционална интелигентност (EQ)

Невротиците и интелигентността

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.