Колко метеорита падат на Земята всяка година?

pixabay.com

Космическите камъни, които ежегодно падат на Земята, се наричат ​​метеорити и повечето от тях не оцеляват след навлизане в атмосферата на нашата планета. Но учените са изчислили приблизителния брой на метеоритите, ударили повърхността на Земята, пише Live Science.

Повечето от метеоритите, които падат на Земята, имат много малък размер и много от тях никога не достигат до повърхността. Метеоритите са отломки от астероиди или планети и спътници на Слънчевата система, както и от комети, които навлизат в земната атмосфера и се създава впечатлението, че от небето „пада звезда“.

Преди да навлязат в земната атмосфера, те може да имат размери от 1 метър до няколко милиметра. Последните определено изчезват в нашата атмосфера, а оцелелите са малки камъни.

Например върху Земята падат фрагменти от Луната и Марс, които са се откъснали от тези небесни тела в резултат на силното въздействие на големи космически камъни върху тяхната повърхност. Към днешна дата учените са открили повече от 300 метеорита на Земята, които някога са били част от Червената планета.

Учените откриват и отломки от Луната, върху която всеки ден падат космически камъни с различни размери и общото тегло на тези камъни и прах е от 10 до 1000 тона. Учените са установили също, че повече от 33 хиляди космически камъка с размерите на топка за тенис падат на Луната всяка година.

Що се отнася до Земята, тя ежедневно е подложена на удари от метеорити, които, слава Богу, попадат предимно в океаните и необитаеми райони на сушата. Ако такива падания могат да се видят, то е само през нощта, тъй като през деня те не се виждат поради слънчевата светлина.

Учените са изчислили, че ежегодно приблизително 6100 метеорита не изгарят в атмосферата и достигат повърхността на Земята. От тях само около 1800 метеорита падат на сушата.

Според изследвания в различни периоди на Земята падат космически камъни с различни размери:

-на всеки 6 до 10 години в атмосферата на нашата планета попадат космически камъни с диаметър 10 метра;
-на всеки 500 години – метеорити, подобни на Тунгуския метеорит от 1908 г., които могат да предизвикат значителни разрушения;
-на всеки 300 – 500 години на Земята се разбиват космически чудовища с диаметър 1 км, които могат да предизвикат истинска катастрофа.
-метеорити, подобни на този, който е унищожил динозаврите преди 66 млн. години и е имал диаметър около 10 км, прилитат на Земята на всеки 100 – 200 млн. години.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.