Колко пъти са се къпали Изабел Кастилска и Людовик ХІV?

Изображение: wikipedia.org

Твърдят, че испанска кралица Изабел Кастилска се била изкъпала два пъти в живота си. Каква е истината?

Изабел Кастилска живяла в Испания през 15 век (1451-1504). Тази велика кралица през 1489 г. се заклела, че няма да измие ръцете си, докато не завладее последната ислямска крепост в Испания – Гранада. Това станало след цели 3 години, през 1492 г.

Падането на Гранада и освобождението на Испания от арабско иго ознаменували края на един процес, Реконкистата (Отвоюването), който продължил почти 800 години – от 713 до 1492-ра. Така Пиренейският полуостров станал отново християнски. Дори само това, че Изабел била начело на неговия грандиозен финал и успяла да организира успешното му завършване, демонстрира нейното величие. А самият обет, показва, че „неизмиването“ на ръцете било изключение, а не правило. Ако лошата хигиена била масово разпространена, какъв смисъл имало тогава да се приема тържествен обет?

Силно религиозната Изабел го дала, за да покаже, че няма да бъде разсеяна от светските грижи, докато не донесе обратно християнската вяра в окупираните от арабите земи.

След завладяването на Гранада тя и съпругът й Фердинанд се заселват в двореца „Алхамбра“. В него имало многобройни бани, останали от арабите, които пък усвоили строежа на бани още от времето, когато контактували с римляните – това римско изобретение било крайно полезно и приятно сред нажежените пясъци на арабските пустини.

Естествено, многобройните антихристиянски общности в Испания и остатъците от арабските анклави се отнасяли с омраза и ненавист към християнската кралица, която ги победила – и разпространявали всякакви лъжи и небивалици за нея. Тези фалшификации с охота били подхванати от антихристиянски настроените историци на ХІХ век – така обетът за 3 години „неизмитите ръце“ в манипулиращата фантазия на непочтените лъже-историци се превърнал в лъжа, че Изабел Кастилска се била измила само 2 пъти в живота си. Многозначително е, че по време на неотдавнашния тоталитаризъм тази манипулация охотно беше подета от атеистичните историци. Но за щастие днес вече едва ли има историк, който да повтори тези непочтени манипулации.

Друг подобен мит, че „кралят-слънце“ Людовик ХIV се бил измил само 3 пъти в живота си.

Това е трудно е да се повярва, като се има предвид, че са запазени документи, свидетелстващи, че неговият баща Людовик ХІІІ се къпел всеки ден. В дворците от ХVІІ век имало предостатъчно бани. Дори самият крал да изпитвал известна неприязън към къпането, известно е, че лекарите редовно му предписвали топли бани и той спазвал препоръките им. Редовно го разтривали със спиртни лосиони, което е записано в разходните книги на дворцовите интенданти.

Освен това, по времето на Людовик XIV във Франция произвеждали големи количество сапун, което означава, че е имало и голямо търсене. Плюс това, кралят редовно се бръснел и като цяло бил твърде елегантен. Той много се грижел за външния си вид и харесвал това, че дамите били луди по него. Но можело ли да е така, ако той бил нечистоплътен и миришел неприятно? Нека днешните дами сами отговорят на този въпрос.

Луи ХІV през 1673 г., худ. Клод Льофевр. Снимка: Уикипедия

Най-смешният аргумент на привържениците на тезата за ниската хигиена в двора на краля-слънце е това, че благородниците били ходели по нужда на стъпалата на двореца.

Първо, стъпалата на двореца постоянно били осветени, пред тях спирали и тръгвали карети, влизали и излизали благородници, стоели караулни в парадни униформи с алебарди – въобще, било една перманентна навалица. И как си представяте, че някой ще започне да задоволява физиологичните си нужди пред очите на всички, без да се изложи на всеобщи подигравки? Въобще, днешните хора, които си въобразяват, че стоят на по-високо ниво от предците си, винаги изпадат в глупаво положение.

И как да си представим още, че хората от ХVІІ век построили великолепните и изключително сложни системи от фонтани във Версай, механичната смяна на декорите в театъра, организирали сложните рисунки на фойерверки – но забравили за необходимостта от изграждане на тоалетни помещения? Та дори във всеки селски двор се сещали за това – а кралските архитекти били забравили? Логично ли е?

Morkadis

Въобще, логиката е най-добрия аргумент, когато не ни достигат исторически познания и се опитваме да възстановим картината на близкото или по-далечно минало. И най-важното – да не се поддаваме на идеологически лъже-исторически манипулации.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

Хигиената на Средновековна Европа – любопитни факти

Тези факти за женската хигиена през средновековието ще ви оставят без думи

Ужасяващи факти, които ще променят представата ви за хигиена

Популярни митове, на които вероятно все още вярвате

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Къчо Карамасуров 1 година ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.