Колко са органите в човешкото тяло?

Още от древни времена хората се опитват да разберат устройството на своето тяло. Древните египтяни са боравили с човешки органи, докато са ги изваждали за балсамиране. Медицински ръкописи, намерени в древна китайска гробница, може би са най-ранните известни анатомични описания на човешкото тяло. Хиляди години по-късно обаче, знаем ли колко органи има в човешкото тяло?

Органите са колекции от тъкани, които работят заедно за обща цел, обяснява Лиза М. Дж. Лий, доцент в Катедрата по клетъчна биология в Медицинския факултет на Университета в Колорадо. „Всеки орган осигурява функция за човешкото тяло“, казва тя пред Live Science.

Но не всеки орган е необходим за оцеляване. Само пет органа – мозък, сърце, черен дроб, поне един бъбрек и поне един бял дроб са абсолютно необходими за живота. Загубата на обща функция на всеки един от тези жизненоважни органи води до смърт.

Забележително е, че човешкото тяло може да оцелее без много други органи или чрез заместване на не функциониращ орган с изкуствено медицинско изделие.

Що се отнася до броенето на органи в човешкото тяло, зависи кого питате и как броите, казва Лий. Въпреки че никой не знае откъде произхожда тази бройка, общият брой е определен на 78 органа, обяснява тя. Този списък включва жизненоважни единични или двойни органи. Костите и зъбите в този списък са преброени само веднъж.

Сред анатомите гледните точки се различават по отношение на това, какво се смята за орган. Хистолог като Лий, който изследва тъканите на микроскопско ниво, може да има по-дълъг списък с органи от анатомът, който изучава това, което се вижда с невъоръжено око.

Например през 2017 г. учените обявиха откриването на нов орган – тъканта, която прикрепя червата към коремната стена. Учените предоставиха нови доказателства, за да го нарекат орган и макар това да беше противоречиво, много хистолози и анатоми се съгласиха, обяснява Лий. Но няма група, натоварена да води официално преброяване на органите или да решава какво се квалифицира като орган.

„Мислейки микроскопски, когато множество видове тъкани се обединяват и функционират заедно, те представляват орган“, казва тя. Лий обаче, може да определи структури, които поддържат нокътя например, за орган и да брои всеки зъб като отделен орган. „Бих считала всяка кост за орган, а всичките 206 кости заедно, да се определят за система от органи.“ Тъй като костите вече са изброени веднъж в списъка от 78, за да получите изчисление на общия брой органи, използващи тази дефиниция, просто добавете 205, ще се получат общо 284 органа. Преброяването на всеки зъб поотделно води до списък от 315 органа. Много други органи са изброени само веднъж, въпреки че има много от тях в цялото тяло. Например, сухожилията могат драстично да увеличат общия брой органи, когато се броят поотделно. Тази игра е безкрайна. Списъкът от 78 брои нервите само веднъж, но има трилиони от тях.

Лий често казва на своите студенти и аспиранти по медицина да се оправят с този тип неясноти. „Колкото и да ги броите, трябва да се грижите за органите, които имате“, добави тя. „В крайна сметка тялото има толкова много изпълнители участващи в рецитала на своето съществуване“, философски заключава Лиза Лий.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

8 тайни за езика на тялото

Тялото ви е по-младо от вас

10-те най-ненужни части от човешкото тяло

7 неща, които ще се случат с тялото ви, ако пиете сок от кисели краставички

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.