Коса, татуси… Нацисткият албум, направен от човешка кожа

Снимка: dnes.bg

На пазарите за антикварни стоки могат да бъдат намерени какви ли не неща. Но в случая на един колекционер от Полша, откритието се оказало ужасяващо. Мъжът купил албум за снимки, който миришел странно. Вглеждайки се в него, колекционерът забелязал коса и татуровка. Тогава му хрумнало – вероятно корицата е направена от човешка кожа. Той занесъл албума за анализ в Мемориалния музей в Аушвиц и резултатите били шокиращи, пише dnes.bg

Ексепртите установили, че албумът е направен от кожата на затворници, убити в концентрационния лагер Бухенвалд в Германия. Според тях албумът е „безспорно доказателство за престъпление срещу човечеството“.

Бухенвалд е създаден през 1937 година и е първият лагер на Хитлер. Той бързо придобил ужасяваща слава заради условията, експериментите и екзекуциите, които се провеждали там. Именно там се намирала и Илзе Кох, популярна сред затворниците като „Кучката на Бухенвалд“.

Тя имала необичайна мания – съпругата на генерал Карл-Ото Кох убивала мъжете с интересни татуировки и след това правила от кожата им покривки за маси, абажури, корици на книги и албуми, както и интериорен дизайн. Кох също така помагала на доктор Ерих Вагнер да събере достатъчно кожа за дисертацията си. След края на войната, той е заловен от американците. Успява да избяга и продължава да работи като лекар в Германия под псевдоним, докато не е заловен отново през 1958 г. Тогава Вагнер се самоубива.

От 100-те кожи, които Кох одрала, тя направила много подаръци.

Според оцелелите от Бухенвалд Кох създавала и много предмети за ежедневна употреба, като портфейли. Бившият затворник Карол Кониецни си спомня: „Подвързвах книгите в материал, получени от колегите ми от цеха в лагера. Разбира се, лесно бе да се предположи, че кожата е дошла от ресурсите на СС.“

Като част от анализа си музейните изследователи извършват сравнителен анализ с тетрадка от колекцията на Кох, направена от кожата на жертвите на Холокоста.

Елжбета Кайзер, ръководителят на мемориала Аушвиц, казва: „Изследването показа, че е много вероятно и двете корици, поради своята технология и състав, да произхождат от една и съща работилница за обвързване на книги. Използването на човешката кожа като материал за производство е пряко свързано с Илзе Кох, която, заедно със съпруга си, вписа името си в историята като убиец от лагера в Бухенвалд.“

Въпреки доказателствата срещу нея „Кучката от Бухенвалд“ беше оправдан по обвиненията в Нюрнбергските процеси.

Сравнителният анализ между тетратката и албума показва съдържание на човешка кожа и много сходни количества полиамид 6 и полиамид 6.6.

„Съдържанието на полимери, използвани за производството на синтетични влакна, е още по-важно, защото са изобретени не по-късно от 1935 г. Тази информация ни позволява да разберем кога е създадена корицата. По време на Втората световна война полиамидите са техническа новост и достъпът до тях е ограничен“, обяснява Кайзер.

В албума имало над 100 снимки и пощенски картички, главно на панорами. Според разследването на музея, той първо е бил притежание на семейство в Бавария, което управлявало къща за гости, в град, популярен като санаториум през Втората световна война. Най-вероятно семейството го получава като подарък от пазач, работещ в Бухенвалд.

инфо: dnes.bg

Вижте още:

Morkadis

Коварният злодей от Мълчанието на агнетата наистина е съществувал

Сините Фугат от Трабълсъм Крийк – родът със синя кожа

Вижте какво причинява змийската отрова на човешката кръв

Карл Денке – канибалът от Зембице

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.