Космическа скала е оставила голям кратер на Луната

Космическата скала, която удари Луната по време на пълното
лунно затъмнение през януари, е оставила голям кратер на повърхността й, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на испански учени.

Специалистите от университета на Уелва, Испания, сега съобщават, че метеороидът е ударил Луната със скорост от 61 000 километра в час, издълбавайки на повърхността й кратер с диаметър близо 15 метра. Засеченият през януари проблясък в резултат на сблъсъка за първи път се наблюдава по време на лунно затъмнение, отбелязват изследователите.

Учените, които работят по проект за наблюдение на Луната, използвайки осем телескопа в Испания, смятат, че обектът, ударил повърхността й, е фрагмент от комета с диаметър до 60 сантиметра и тегло 45 килограма.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Истории от Средновековието, свързани с Луната

Странен обект в един от кратерите на Луната разбуни духовете в интернет (СНИМКА)

Русия ще провери дали американците са кацали на Луната – през 2031 година

Нова теория! Хората стъпили на Луната още преди 2000 години!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.