Космическото излъчване вероятно ще убие астронавтите много преди да стигнат до Марс

космонавт

Нови препятствия пред мисия до Марс. Космическото излъчване вероятно ще убие или сериозно ще разболее астронавтите много преди да стигнат до Червената планета, предполага ново проучване на НАСА.

Изследването е установило, че увреждането на червата на космическите пътешественици от космическата радиация, би било поне толкова голямо препятствие за достигане до Червената планета, колкото са и технологичните предизвикателства.

Излагането на излъчване, което ще се получи при пътешествие до Марс, най-вероятно ще доведе до дългосрочни функционални увреждания на храносмилателния тракт, като неефективна абсорбция на хранителни вещества или дори рак.

Учените са направили откритието след излагане на мишки на ниски дози от електрически заредени железни частици, една от най-вредните форми на галактическото космическо излъчване (GCR).

Атомите и молекулите, които носят електрически заряд, са известни като йони. Тежките йони, като желязо и силиций, действат като малки, бързо движещи се куршуми и са по-разрушителни от рентгеновите лъчи и гама-лъчите, които нямат маса и са високочестотни форми на светлина.

Животът на Земята е защитен от енергийните тежки йони от магнитното поле на планетата, което ги отклонява.

Изследването разделя опитните мишки на три групи и ги сравнява. Първата група е била изложена на тежки железни йони, втората група мишки са били изложени на гама лъчи, а третата група не е била подложена на никаква форма на радиация.

Експериментът е предназначен да симулират това, което астронавтите могат да очакват след месеци прекарани в дълбокия космос.

Чревните клетки на групата мишки подложени на облъчване с тежките йонни, не са успели да абсорбират хранителните вещества адекватно и са образували ракови полипи.

Водещият учен на изследването, д-р Камал Дата от Специализирания изследователски център на НАС в университета Джорджтаун във Вашингтон, заявява:

„С настоящата технология на екраниране е трудно да се защитят астронавтите от неблагоприятните ефекти на тежката йонна радиация. Въпреки че може да има начин да се използват лекарства за противодействие на тези ефекти, все още не е разработен такъв агент. Докато кратки пътувания, както е, когато астронавтите са пътували до Луната, може да не ги излагат на това ниво, истинското безпокойство идва от дългото пътуване към Марс или друга космическа мисия, която ще бъде още по-дълга.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Как оцеляват астронавтите в космическия студ?

10 шокиращи признания от астронавти на NASA

Астронавтите, които вярват в извънземни

Астронавти не смеят да говорят за НЛО; лов на вещици за изследователи на паранормалното

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.