Коя е жената, свалила един крал от трона му с чара си

1

Лола Монтес е имала толкова колоритен живот, че историята ѝ звучи като измислица.

И въпреки че в биографиите ѝ е пълно с неверни факти, защото самата Монтес е била умела лъжкиня, в историята са останали достатъчно факти, с които ирландската танцьорка и куртизанка да бъде запомнена.

Лола Монтес е родена на 17 февруари 1821 г. с името Елизабет Росанна Гилбърт в Слайго, Ирландия (въпреки че в съзнателния си живот тя посочва друг ирландски град – Лимерик, като свой роден). Баща ѝ – Едуард Гилбърт бил британски офицер, а майка ѝ – Елиза Оливър, дъщеря на заможен ирландец (не испански аристократ, както Лола по-късно твърди).

През 1823 г. Едуард Гилбърт е изпратен в Индия, където взима семейството си. За нещастие той се разболява от холера и умира няколко месеца по-късно.

Съпругата му бързо се омъжва отново за друг офицер и изпраща дъщеря си обратно в Англия, където да учи. Още със стъпването си в училище младата Елизабет изпъква сред връстниците си. В една от биографиите за нея са записани думите на неин учител по неин адрес – „красиви черти“, „своенравно изражение“ и  „неукротимо своеволие“.

2

Своеволието си тя показва още на 14 години когато майка ѝ се опитва да я омъжи за възрастен богат индиец, но тя се противопоставя и вместо това на 16-годишна възраст през 1837 г. избягва със своя любим лейтенант Томас Джеймс и се омъжва.

Бракът ѝ бързо се разпада и през 1843 г. Елизабет решава да промени личността си и да се превърне в екзотична испанска танцьорка в Лондон. Така тя получава и името, с което остава в историята – Лола Монтес.

Въпреки че автобиографията ѝ твърди, че още с първото си излизане на сцена, тя жъне огромни успехи, фактите говорят друго и именно затова Монтес се мести в Германия, където да се опита да пробие в тази сфера.

Там тя среща унгарския композитор Ференц Лист и въпреки че естеството на връзката им не е ясно, той използва връзките си, за да ѝ осигури място в опера в Париж.  За нещастие там тя също се проваля. В статия в местен вестник от този период пише, че красотата ѝ е „единственото ѝ предимство, но трябва да бъде подкрепено с талант“.

Въпреки това псевдоиспанката остава в Париж, започвайки да посещава приемите на най-горния слой от обществото и да се сприятелява с едни от най-уважаваните личности по това време като Александър Дюма, с когото се смята, че е имала и романтична връзка.

3

Монтес финансира луксозния си начин на живот, прелъстявайки редица богати мъже, но след като един от мъжете, публицистът Александър Доарие, е убит при дуел по време на пиянска вечер през 1845, Лола напуска Франция и се завръща в Германия.

В Мюнхен хубавицата привлича вниманието на крал Лудвиг I от Бавария, който харесвал всичко испанско. Така през 1846 г. Монтес става любовница на краля и съвсем скоро той толкова се влюбва в нея, че започва да взема предвид съветите ѝ относно управлението.

Morkadis

И въпреки че кралят се влюбва лудо в куртизанката, народът съвсем не я одобрява. Според източници високопоставен генерал публично е заявил: „Никога не съм виждал такъв демон!“.

Но Лудвиг I бил заслепен от своята любовница и бил готов на всичко за нея. Той дори уволнява Карл фон Абел, управляващ Министерството на вътрешните работи, защото се противопоставил на желанието на краля да направи Монтес графиня.

През 1848 г. недоволните граждани се надигат срещу заслепения крал.

Една част от Университета Мюнхен се изправя срещу краля и вслушвайки се в съветите на своята любима, Лудвиг затваря университета. Революционерите обаче набират сила и кралят е принуден да отвори университета отново и да абдикира. На Монтес ѝ се налага да избяга още веднъж, но този път по-далеч – в Америка.

Преди да стигне в Америка, Лола се задържа за известно време в Англия, където си намира нов съпруг – богатият наследник Джордж Трафорд Хелд. Този брак също не продължава дълго, след като съпругът ненадейно изчезва.

4

Така през 1851 г. Монтес заминава за Америка.

Там тя дебютира със своя танц „на паяка“, при който вдигала полата си толкова високо, че цялата публика можела да забележи липсата на бельо и се превръща в сензация за таблоидите.

Редица статии са изписани по неин адрес. В една от най-известните и популярните от тях се твърди, че Монтес биела мъжете, които са я обидили, с камшик. Тя отхвърля твърденията, но отбелязва, че „във всички тези бръщолевици има доза истина – мъжете наистина заслужават да бъдат бити с камшици“.
След още един брак, отвел я в Австралия, Монтес се завръща сама в САЩ през 1856 г., след като съпругът ѝ мистериозно изчезва зад борда. По това време Лола е едва 34-годишна и страдаща от сифилис. Това я кара да се обърне към религията и да започне да води спокоен и тих живот в Ню Йорк до 1861 г., когато на 39-годишна възраст тя умира.

Така се слага край на колоритната история на неукротимата куртизанка.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

6 от най-известните дуели между жени

Жените правят магии само с мисъл

Жените бодибилдъри преди повече от 100 години

Вижте кои са Дахомейските амазонки – най-зловещите жени в историята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.