Красотата на Северното сияние избледнява за 10 години

сияние

Необикновената красота на Северното сияние ще избледнее за 10 години, като започне от 2016-та. Причината за това са слънчевите изригвания, чиято интензивност намалява точно през този период.

Изригванията имат 11-годишен цикъл на спадове и пикове и докато между 2012-та и 2014-та година можеше да наблюдаваме най-забележителното Северни сияние заради мощните изригвания, от 2016-та ще сме свидетели на по-бледи феномени над северното небе заради намаляващата активността на слънчевите изригвания.

От Геофизичния институт към Университета в Аляска отбелязват, че заради по-слабите изригвания сиянието няма да е толкова красива гледка до 2026 година. Затова, ако искате да видите Северното сияние в пълния му блясък, месеците до края на тази година са последният ви шанс.

Не винаги обаче небесното явление може да се види от първия път. Понякога туристите са чакали между една и две седмици, за да се насладят на великолепния феномен.

Сиянието е най-ярко в края на август и между месеците ноември и март. Като най-добри места за наблюдение са сочени норвежките градове Тромсьо, Алта, Финмарк. За кристална гледка може да посетите и канадските градове Нюфаундленд, Манитоба и Лабрадор.

Лапландия също е перфектно място за наблюдение на Северното сияния и освен това тук може да посетите и селото на Дядо Коледа.

Красивите светлини на сиянието се дължат на заредени от Слънцето частици, които се ускоряват до 90 000 пъти в най-северните части на Северното полукълбо. От сблъсъка им с атмосферата се появя феноменът.

Въпреки че често светлината е изобразявана в изумрудено зелен цвят, истината е, че цветовете се сменят и понякога са червени, тюркоазени или в цвят аметист.

Според една древна легенда Северното сияние се появява, след като огромна лисица, пазеща тези части на Земята, развее дългата си опашка.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.