Кратка история на българските царе (част 2)

продължение от част 1

Симеон умира през 927 година. На престола застава вторият му син Петър. България е изтощена от дългите войни. Новият владетел сключва мир с Византия срещу редица териториални отстъпки. Страната е изправена пред нов страшен съперник – маджарите, които изтласкват българите от Панония и Трансилвания. Въпреки неприятностите 42-годишното управление на Петър е най-дълго в българската история. То се характеризира с мир и разцвет. Макар и без да е белязано с бляскави победи, Петър е обичан от народа и неслучайно много следващи владетели приемат неговото име, а не това на бележития му баща. През 969 г. Петър се отрича от престола и става монах. Умира на 30 януари 970 г. Провъзгласен е за светец.

На власт и идва големият му син Борис II. Натискът от страна на Византия отново се засилва. Тогава от север нахлуват ордите на Киевска Русия. Започват годините на най-големите изпитания за Първата българска държава. Източните предели на страната са превзети от русите, а след като биват изтласкани, са заети от византийците. Борис и брат му Роман са пленени. Успяват да избягат, но Борис е убит по погрешка на границата с България при инцидент.

Мястото му заема Роман през 977 година. Той обаче е кастриран в Константинопол по време на пленичеството му. Властването му е свързано с непрекъснати войни с Византия. Помага му неговият комита Самуил от династията на Комитопулите, които владеят Западните български земи. Роман е заловен в битка с византийците през 991 г. и почива в затвора в Константинопол през 997 г. Това слага край на славната династия Дуло, която управлява страната повече от 300 години.

За император е обявен Самуил, който поставя началото на династията на Комитопулите. Управлението му е свързано с непрекъсната война на живот и смърт с Византия, която е управлявана от Василий, станал известен в историята като Българоубиец. Самуил постига множество победи и разширява значително територията на страната. Към нея са включени Сърбия, Тесалия, Епир. Българските войски стигат до Коринт. Източните земи отново са включени към страната, но в крайна сметка постоянните войни я изтощават. През 1014 година в битката при Ключ българската войска е сразена. Огромен брой войници са пленени. Император Василий нарежда всички да бъдат ослепени, като на всеки 100 оставя по един с едно око, който да ги води. Щом вижда това, сърцето на Самуил не издържа и той умира.

Наследен е от сина си Гаврил Радомир. Отначало той успява да закрепи страната след тежкото поражение, но е предателски убит от братовчед си Иван Владислав, който заема престола. Владислав управлява три години, преди да загине при обсадата на град Драч, днешен Дуръс, през 1018 година. След смъртта му повечето български боляри се подчиняват на византийците.

Престола заема първородният син на Иван Владислав – Пресиян II. Той продължава съпротивата от крепостта на планината Томор (сегашна Югоизточна Албания). Тъй като не получава подкрепа от болярите, през 1018 г. се предава на византийците. Това слага край на Първата българска държава.

През 1041 година Петър Делян, наследник на Гаврил Радомир, вдига мощно въстание в западните български земи. По-голямата част от тях са освободени, а той е обявен за цар. Петър Делян обаче е предаден и е ослепен от сина на Иван Владислав Алусиан.

Друго въстание избухва отново в западаните български земи. В Скопие за цар на българите е обявен Константин Бодин, който е друг потомък на рода на Самуил. Въстанието продължава една година, след което е потушено от византийските.

През 1185 година България е отново възстановена след успешното въстание на двамата български боляри Асен и Петър. Византийците са разгромени и изтласкани на юг от Стара Планина. По-големият брат Петър е обявен за цар на българите. Столица на възстановената държава става Търновград. Династията на Асеневци застава начело на държавата за следващите 100 години. През 1190 година той отстъпва престола на брат си Асен, който се обявява за император Иван Асен I. Войните с Византия и Унгария продължават.

Асен е убит от болярина Иванко, който се опитва да вземе контрол над Търново с византийска помощ. Опитът му обаче е спрян от Петър, който разбива заговорниците. След като възстановява властта на Асеневци, той отново отстъпва престола, този път на най-малкия си брат Калоян.

Последният започва агресивна външна политика срещу отслабената Византия, която е неколкократно разбита от войските му. По това време на Балканите се появяват пълчищата на Четвъртия кръстоносен поход, които превземат Константинопол и слагат временно край на Византийската империя. На нейно място се появява мощната Латинска империя. Западните рицари искат да установят контрол над Балканите и скоро нападат България. Калоян и войските му обаче им нанасят най-страшното поражение, което католическото рицарство е преживявало до тогава. Край Одрин западняците са напълно разгромени, а императорът на младата империя е хванат в плен и заведен в Търново, където по-късно умира. Калоян е предателски убит, докато войските му обсаждат Солун.

Той е заместен от цар Борил. Управлението му е свързано с редица неуспешни военни кампании и гонения срещу богомилите. България губи значителни територии на юг от латините, на запад и северозапад от сърбите и унгарците. Части от страната са откъснати от боляри, които се обявяват за независими.

През 1218 г. Борил е свален от престола, а неговото място е заето от сина на цар Иван Асен I – Иван Асен II. По време на управлението му Втората българска държава преживява най-големия си разцвет. След успешни преговори и династичен брак с унгарския кралски двор, към България са присъединени отново областите Белград и Браничево. През 1230 г. българите нанасят съкрушителна победа на войските на Тодор Комнин, владетеля на Епирското деспотство, устремил се към престола в Константинопол. Към България са присъединени почти без никаква съпротива земите на Албания, Македония, Тракия. Епирското деспоство и Солунското херцогство стават васално зависими. Страната става най-голямата сила в Югоизточна Европа.

Morkadis

След смъртта на Иван Асен страната изпада в тежка криза, която продължава почти до края на Второто българско царство. Великият цар е наследен от сина си Калиман Асен през 1241 година, когато е само на седем години. Младият цар е отровен и умира на 12-годишна възраст. Усетили слабостта на България, съседите ѝ се възползват и страната губи значителни територии. Тогава над Европа надвисва и най-страшната заплаха, която континентът е срещал от времето на хуните – монголските орди.

На власт идва Михаил Асен. Той се опитва да спре настъплението на наследниците на Византия – Епирското деспотство и Никейската империя. Убит е от братовчед си Калиман Асен II през 1256 година. Борбите за власт обаче продължават и самият Калиман е убит. Заместен е от Мицо Асен, който също не успява да се укрепи на престола и е принуден да избяга в Никейската империя, когато недоволните боляри издигат за цар Константин Асен (Тих). Той остава на престола за 20 години. Усилията му са свързани с опити да укрепи страната от непрестанните посегателства на съседите и постоянните набези на монголците. Поради проточилите се скъпи и неуспешни войни, постоянните монголо-татарски набези на Златната орда и икономическа нестабилност, през 1277 г. в царството назрява гражданска война. Ивайло става предводител на недоволните и окаяни (предимно селски) маси, получавайки власт над значителни части от страната. Константин Тих Асен се изправя с войска срещу метежника Ивайло, но претърпява поражение и е посечен в собствената си колесница.

За кратко на престола застава Иван Асен III. Поради продължаващите успехи на въстаническата армия на Ивайло, той бяга във вече възстановена Византия, като отнася със себе си цялата българска съкровищница. Това слага край на династията на Асеневците.

Междувременно Ивайло стига до Търново и е обявен за цар. Управлението му трае кратко. Принуден е да избяга в Златната орда от недоволните боляри, където е убит.

На престола се възкачва Георги Тертер и поставя началото на династията на Тертерите. Той се опитва да укрепи страната. Тогава в България нахлува 40 000-на войска на Златната орда – съюзници на Византия, които напълно опустошават държавата. След няколко години татарите се връщат. Георги Тертер приема да стане васал на Златната орда, а синът му Теодор Светослав отива заложник в монголския двор.

През 1292 г. дворцов заговор принуждава Георги I Тертер да абдикира и да избяга във Византия, където търси убежище при василевса Андроник II. След бягството на царя търновският престол е зает от Смилец – болярин с обширни владения в южна България. През управлението си той неуспешно се опитва да спре продължаващите нападения на татарите. Умира по неизвестни за историците причини през 1298 година.

Тогава в България пристига неуспелият да вземе престола на Златната орда Чака, син на хан Токтай. Той е женен за дъщерята на цар Георги Тертер – Елена. Придружен е от шурея си Теодор Светослав. Чака заема престола, но владичеството му е кратко. Владетелят на Златната орда Токтай изпраща огромна армия в България, която обсажда Търново. За да върне престола си и за да спаси България от монголците, Теодор Светослав организира заговор, убива Чака и изпраща главата му на монголския хан. България сключва мир с татарите, които дори отстъпват на страната териториите на южна Бесарабия.

Теодор Светослав е обявен за цар. Той успява да стабилизира страната, да разбие визнатийците и да върне много от загубените в предишните деситилетия територии. През 1321 година е наследен от сина си Теодор Светослав II, който обаче умира от болест само година по-късно. Това слага и край на династията на Тертерите.

На престола се възкачва мощният видински боляр Михаил Шишман, което слага начало и на последната династия, управлявала Втората българска държава – Шишмановците. Михаил мечтае за възстановяването на отминалото българско величие и предприема редица военни походи. На Балканите обаче е изгряла нова сила – Сърбия. Шишман претърпява тежко поражение край Велбъжд (Кюстендил), където губи и живота си.

Заменен е за кратко от сина си Иван Стефан, който обаче само след една година на престола е принуден да бяга в Сърбия, за да спаси живота си.

Заместен е от Иван Александър, чието родословие се свързва с това на Асеневците, Тертерите и Шишмановците. През неговото управление България преживява втори Златен век на културата. Страната има временен мир, като царят сключва различни съюзи със съседите си. По това време на Балканите се появяват османските турци, които започват да присъединяват все повече земи. Феодалното разлагане на страната продължава въпреки привидния мир. Редица български боляри се обявяват за независими. Преди смъртта си Иван Александър разделя страната между синовете си – Иван Срацимир властва във Видин, а Иван Шишман – в Търново.

През 1371 година Иван Александър умира. За цар на българите е обявен Иван Шишман. Иван Срацимир се обявява за незвисим владетел. Опасността, идваща от турците, достига своя пик през онези времена. Иван Шишман е принуден да се обяви за техен васал. През 1387 година сърбите и босненците нанасят тежко поражение на турците при Плочник. Иван Шишман се обявява за независим и отказва да изпрати войски в помощ на султана. Турците тръгват към България и скоро обсаждат Търново. Шишман бяга в Никопол, откъдето чува, че на 17 юли старопрестолният град е покорен. Страната е опустошена, а владенията на Шишман се ограничават до Никопол и още няколко дунавски крепости. Мъстта на турците не свършва с това, скоро те обсаждат Никопол и го превземат. Иван Шишман е екзекутиран.

Цар на българите става Иван Срацимир. Той обаче подкрепя унгарския кръстоносен поход срещу турците, организиран от крал Сигизмунд. Рицарите са разбити край Никопол. Тогава турците нахлуват във Видинското царство и превземат Видин. Иван Срацимир е пленен и заточен в Мала Азия през 1396 година. Това, според официалната трактовка, слага край на Второто българско царство, но според нови теории последният цар, упралявал средновековна България, е Константин II Асен. Той е единственият син на цар Иван Срацимир и царица Анна, дъщеря на влашкия княз Никола I Александър. Получава царска титла неизвестно кога преди 1396 г. и в известен период от време е съцар със своя баща във Видин. Носи титлата цар на българите до смъртта си през 1422 г.

Заедно с братовчед си Фружин се опитва да освободи покорените български земи. След като е победен, бяга в Унгария, където умира. Започва петвековното турско робство.

След възстановяването на България през 1878 година на престола от Великите сили е поставен княз Александър от дома Батенберг. Той управлява до 1885 година, когато след Съединението на България с Източна Румелия поради руски натиск е принуден да абдикира.

На престола идва династията на Сакскобурготите. Пръв неин представител е Фердинанд. През 1908 година той обявява пълната независимост на България от Османската империя и се провъзгласява за цар, титла, която вече означава крал и няма имперска тежест както през Средновековието. Неосъществимите амбиции и недалновидната политика на немския монарх водят до разорението на България, тежки поражения в две войни и загуба на ценни територии. Той е принуден да абдикира.

Престолът е зает от сина му княз Борис III. Той се опитва да стабилизира разорена България и да я опази неутрална в избухналата Втора световна война. Борис почива на 28 август 1943 по причини, които все още са обвити в мистерия. Престолът е зает от малолетния му син Симеон II. На власт в страната идват комунистите. Страната е окупирана от Русия. Организираният референдум на 15 септември 1946 обявява край на българската монархия и край на списъка на българските царе.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

Българската следа в световните открития

Волжка България – възход и падение

10 забравени български думи

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.