Кръв на оздравели от ебола ще лекува болни

ебола

Клетка (в жълто-зелено), инфектирана с вируса на ебола (синьо). Източник: http://megavselena.com/

Докато епидемията от ебола бушува на територията на Западна Африка, Световната здравна организация търси начин да помогне наинфектираните хора.

За тази цел специалистите са преразгледали потенциала от методи за лечение, използван още през 1976 г., по време на първите регистрирани огнища на вирусното заболяване.

В дадения случай за лечението на тези, които още се борят с вируса, се използва кръв на хора, които вече са успели да победят смъртоносната инфекция. Серум вече е използван по време на други епидемии (например в Китай по време на атипичната пневмония).

Сега в районите, пострадали от хеморагичната треска, се взема кръв от хора, преживели заболяването. Официални лица от тези региони са одобрили перспективите за използване на серума. Изследователите обаче нямат достатъчно доказателства, че препаратът ще помогне. Специалистите все пак са единодушни, че терапията трябва да бъде изучена и изпробвана.

До този момент вирусът ебола е поразил 2127 души и е убил 1145 в Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия, и това са само регистрираните случаи. Всъщност треската може да е доста по-мащабна и тя вече е призната за най-големия взрив на ебола за цялата история.

Липсата на лечение срещу смъртоносния вирус е довела до призив да се изпробват експериментални методи, тоест такива, които още се намират в стадий на разработка. Преди дни Комитетът по етика на СЗО обяви, че при лечението на хора ще се използват такива препарати като ZMapp. Това е смес от антитела, които са изпитани върху животни и са инжектирани на двамата заразени лекари от САЩ, разболели се в Либерия.

Други експерти настояват за използването на препарати, одобрени за лечение на други болести, но които теоретично могат да помогнат на пациенти с ебола. Властите на Нигерия също съобщиха за планове да изследват спорен метод за лечение, наречен Nano Silver.

Използването на серум от кръв на оздравели хора е привлекателен вариант по редица причини. Кръвопреливането е възможно практически навсякъде и не е нужно да се чака пристигането на специализирани препарати от САЩ или Европа.

В пострадалите региони на Западна Африка са оцелели много хора, така че производството на серума бързо може да бъде организирано. Всъщност терапията вече е използвана – един от двамата лекари от САЩ е прелял кръв на 14-годишно момче, което е оздравяло от треската.

Учените още нямат еднозначни доказателства, че серумът помага. Медиците разчитат, че оцелелите изработват антитела за борба с вируса, а това значи, че кръвта им теоретично може да помогне на други пациенти. В миналото тази стратегия била използвана и за лечение на хора с ТОРС.

Според експертите използването на тази терапия през 1976 г. се е оказало обнадеждаващо. Серумът е прилаган и през 1995 г. по време на огнището с ебола в Киквит (Демократична република Конго). С него са лекувани осем пациенти с кръв от пет оздравели. В резултат седем от заразените са се справили със заболяването.

Последвалите изследвания обаче показали, че към момента на лечение пациентите са боледували прекалено дълго, така че по-скоро те били оздравели и без серума.

На свой ред изследване, проведено с макаци резус през 2007 година, не показало никаква полза от подобно лечение. Смята се, че оздравяването зависи от изключително голям брой променливи.

Преди серумът да бъде използван на практика, е необходимо да се провери неговата ефективност – да се установи неутрализирането в култура клетки с реален вирус. Дори терапията да се окаже успешна, съществуват множество проблеми, отбелязват медици. Например има риск от зараза на пациенти с други патогени – като ХИВ или хепатит С.

Вижте още: 

АМЕРИКАНСКИ ЛЕКАР, БОЛЕН ОТ ЕБОЛА, СЕ ВЪРНА В САЩ

инфо: http://megavselena.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.