Кучешките очи са еволюирали, за да изпращат послания до хората

Със сигурност ви се е случвало някое куче (било то вашето или бездомно) да впери тъжен поглед във вас. Сега учени от САЩ предлагат евентуално обяснение за това тяхно поведение. Според изследователите четириногите питомци гледат тъжно заради хората.

Опитомените кучета са развили специфичен лицев мускул (в резултат на десетки хиляди години съжителство с човека), който им позволява да повдигат вежди, така че да заприличват повече на бебета, предава БТА. Оказва се, че несъзнателно хората са отдавали предпочитанията си именно на четириноги питомци, способни да „докарват“ това очарователно изражение.

Авторите на изследването от университета „Дюкен“ в Питсбърг са установили, че въпросният мускул на практика отсъства при предшествениците на кучетата – вълците.

Учените смятат, че кучетата използват този очен мускул за по-добра комуникация с хората, подканяйки ги да ги хранят, да се грижат за тях, да ги изведат на игра.

Кучетата се различават от вълците по редица начини – с по-късите си муцуни, по-дребните си размери и по-голямата си изразителност. За разлика от своите предшественици четириногите ни другари разчитат до голяма степен на очния контакт с човека.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Този човек е посветил живота си на възрастните кучета, които не могат да намерят дом

11 кучета, които приличат на други неща

8 Причини защо да гледате куче или котка

Ето защо кучето ви накланя главата си, според науката!

Вижте кучето Тод, което има два носа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.