Къде ли не живеят хората: Най-странните селища в света

Светът постоянно ни изненадва. Гледаш местата, където живеят хората и си изумен. Какво ги кара да живеят там? Пренаселеност? Едва ли, защото в основата си тези селища са се появили доста отдавна, когато на Земята е имало още много пространство.


Снимка: pochivkablitz.bg

Най-странното населено място е Княжество Сийланд. Името звучи гръмко. Но в действителност това е офшорна платформа в Северно море, която британският майор Бейтс обяви за независима държава. Населението на страната е един човек, но историята на държавата е богата.

Снимка: pochivkablitz.bg

Много повече хора живеят на други странни места. Например в турската Кападокия. Това са градове, издълбани в меките скали от туф с необичайна форма. Планините тук приличат на някакви фантастични гъби и фактът, че хора живеят в тях, само прави мястото по-сюрреалистично. Хората са се заселили тук заради безопасността, а сега живеят заради туристите. Но мястото е повече от странно, особено вечер.

Снимка: pochivkablitz.bg

Хората често се установяват по върховете на скалите или по склоновете на планини. В света има няколко такива необичайни селища, често свързани с манастири. Например, на почти стръмния склон на връх Хенг в Китай е сгушен манастирът Xuankun-si. Страшно е дори да го погледнеш, камо ли да живееш там. В Гърция, на върховете на скалните стълбове на Метеора, са разположени няколко манастира, изглежда дори романтично, очевидно монасите така са се предпазили от изкушенията на светския живот и от враговете едновременно.

Снимка: pochivkablitz.bg

Има и други две необичайни места, разположени в отдалечени планини. Това е манастирът Монсерат в Испания и в Куенка, където манастирът Сан Педро е разположен на върха на скалата, а отсреща има и окачени къщи на ръба на скалата. Местата съвсем не са за тези, които се страхуват от височини.

Снимка: pochivkablitz.bg

Също така е много странно да виждате села на студените полюси. За тази титла се борят наведнъж две точки – добре познатият Оймякон и по-малко популярният Верхоянск. И двете места са много странни – какво кара хората да живеят на места, където температурата през зимата често е минус 50-60 градуса? И рекордът е под 70 градуса под нулата!

Снимка: pochivkablitz.bg

А има места с особено високи температури. Например град Матмата в Тунис. През лятото там може да е много горещо. Но хората живеят в кръгли полуподземни пещери, където винаги е хладно. А жителите на крепостния град Ал-Хаджар в Йемен, напротив, строят върху скалите и живеят в къщи-стени. В планината е хладно и безопасно.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Къщите на смъртта в Индонезия

Най-зловещите къщи по света

Невероятни пещерни къщи и хотели

Тези цветни къщи в Скандинавия сякаш са излезли от някоя приказка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.