Ламасу: митичните пазители на Месопотамия

1

Ламасу се явяват митични същества, подобни на сфинкс с глава на човек, тяло на лъв или бик и орлови крила, които някога охранявали градовете в Месопотамия. Смятали ги за могъщи същества, които служели като напомняне за властта на царя, а също били символ на духове пазители на целия народ.

Най-известните статуи Ламасу са открити при разкопки в асирийските столици, основани от Ашурназирпал II (управлявал между 883–859 г. пр.н.е.) и Саргон II (721–705 г. пр.н.е.).

Прочутите крилати сфинксове от Нимруд в Ирак (древният град Калху), охраняващи вратата на града, през 2015 година бяха унищожени от „Ислямска държава“. Други скулптурни изображения на митичните животни принадлежат на гр. Дур Шарукин (днес Хорсабад, Ирак).

Във всеки значителен град Лимасу са охранявали градската врата. Едновременно бил изработван още един крилат сфинкс за охрана на входа към тронната зала. Месопотамците вярвали, че Ламасу прогонват силите на хаоса и носят мир в домовете на хората. На акадски език „Ламасу“ означавало духът защитник.

Небесните същества

Ламасу често се срещат в изкуството и митологията на Месопотамия. Първият открит Ламасу бил създаден ок. 3000 г. пр.н.е. Понякога бил изобразяван във вид на женско божество, но обикновено имал мъжка глава. Женските Ламасу били наричани Аспасу.

Ламасу е небесно същество, често отъждествявано с Инара, хетско-хуритската богиня на дивите степни животни, дъщеря да бога на бурите Тешуб. Тя съответства на гръцката богиня Артемида.

В Епоса за Гилгамеш и Енума Елиш както Ламасу, така и Аспасу (Инара) се споменават като символи на звездното небе, съзвездията и Зодиака. Независимо дали в женска, или мъжка форма, Ламасу винаги представляват звездите, съзвездията или Зодиака.

Култовете за Лимасу и Шеду са били много разпространени сред жителите на Месопотамия от шумерския до вавилонския период. Те се асоциирани с пазители на царете в различните култури. Акадците свързвали Ламасу с бог Папсукал (бога на съобщенията), а бог Исум (бог на огъня, вестоносец на вавилонските богове) – с Шеду.

Митичните стражи

Ламасу били духове хранители не само на царете и дворците, но и на всеки отделен човек. Хората се чувствали в по-голяма безопасност, ако наблизо имало дух пазител, затова Ламасу бил изсичан на глинени таблички, които се заравяли под прага на вратата. Домът, в който присъствал Ламасу се смятал за по-благоприятно място, отколкото този, където нямало дух пазител.

Археологически изследвания показват, че Ламасу са заемали много важно място във всички култури, които населявали земите на Месопотамия.

2

Както вече споменахме, Ламасу се появили за първи път в дворците в Нимруд по време на управлението на Ашурназирпал II и изчезнали при управлението на Ашурбанипал между 668 и 627 г. г. пр.н.е. Причината за изчезването на Ламасу в сградите е неизвестна.

Morkadis

Величествените монументи

Ламасу и до днес се възвисяват на своите постаменти. Те са изсечени от цели каменни блокове. Най-старите монументални скулптури са изработени от алабастър и достигат височина 3-4 метра. Съществуват значителни различия във формата на тялото между ранните Ламасу и скулптурите от по-късен период. При първите Ламасу тялото било на лъв, а Ламасу от двореца на Саргон II е с тяло на бик. Още един интересен детайл – Ламасу на Саргон се усмихва.

3

Ламасу в североизточния дворец на Ашурназирпал II

През 713 г. пр.н.е. Саргон основал своята столица Дур Шарукин. Той решил, че духовете пазители трябва да се намират от всяка страна на седемте врати като стражи. Те се явявали не само стражи и внушителни декоративни компоненти, но и изпълнявали архитектурна функция, носейки върху себе си част от тежестта на арката.

Саргон II проявявал голям интерес към Ламасу. По време на неговото управление били създадени множество скулптури и монументи на тези митични същества. В този период тялото на Ламасу било по-релефно. Главата имала уши на бик и мъжко лице с брада и тънки мустаци.

По време на разкопки под ръководството на Пол Бот в началото на 1843 г. археолозите открили няколко скулптури, които били изпратени в Лувъра във Франция. Тогава европейците за първи път видели митичните сфинксове на Месопотамия.

4

Ламасу от Британския музей.

Днес Ламасу са представени в Британския музей в Лондон, Метрополитън в Ню Йорк, Института по Изтока в Чикаго. Копия от фигури Шеду в естествена големина са представени в Държавния музей за изобразителни изкуства „Пушкин“ в Москва.

По време на операции в Ирак и Иран през 1942-1943 г. британската армия дори избрала Ламасу за свой символ.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА ВЕЛИКИЯ СФИНКС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.