Легендарните загубени градове, неоткрити и до днес (Част I)

7

Lost City, Santa Marta Colombia. © Andrew Hyde/flikr

Легендата за Атлантида разказва за загубена земя, изчезнала безследно в морските дълбини.

В културите на много народи се срещат подобни легенди за градове, които са потънали под водата, в пясъците на пустинята или са обрасли с гори.

Да видим пет загубени града, които така и не са открити.

Пърси Фосет и загубеният град Z

8

Откакто европейците за първи път са стъпили в Новия свят, витаят слухове за Златния град в джунглите, наричан понякога Ел Дорадо.

Испанският конкистадор Франсиско де Ореляна е първият, който дръзнал да се отправи по река Рио Негро в търсене на града легенда. През 1925 година 58-годишният изследовател Пърси Фосет се потопил в джунглите на Бразилия с цел а открие тайнственият загубен град, който той нарекъл Z. Групата на Фосет и самият той изчезнали без следа и тази история станала повод за безброй публикации. Спасителните операции се провалили – Фосет така и не бил открит.

През 1906 година Кралското географско общество на Англия, спонсориращо научни експедиции, поканило Фосет да изследва част от границите на Бразилия с Боливия. Той прекарал 18 месеца в щата Мато Гросо и по време на своите експедиции Фосет станал обладан от идеята за загубени цивилизации в този регион.

През 1920 година в Националната библиотека на Рио де Жанейро Фосет попаднал на документ, наречен Ръкопис 512. Той бил написан през 1753 година от португалски изследовател. Според документа в региона на Мато Гросо, в тропическите гори на Амазонка той открил град-крепост, който напомня на древногръцки.

В ръкописа се описвал загубен град с многоетажни здания, издигащи се каменни арки, широки уличи, водещи към езеро, където изследователят видял двама бели индианци в канута.

През 1921 година Фосет се впуснал в първата от своите експедиции в търсене на загубения град Z. Екипът му понесъл много трудности в джунглите, в обкръжението на опасни животни, хората боледували от тежки болести.

През април 1925 година той за последен път се опитал да открие Z. Този път добре се подготвил и получил повече финансиране от вестниците и обществото, включително Кралското географско общество и фамилията Рокфелер. В последното писмо до вкъщи, донесено от човек от неговия екип, Фосет написал послание на жена си Нина: „Надяваме се да преминем през тази област за няколко дни… Не се страхувай от неуспех.“ Това се оказало последното му съобщение към жена му и към света.

Макар че загубеният град Z така и да не е открит, в последните години в джунглите на Гватемала, Бразилия, Боливия и Хондурас са открити древни градове и следи от религиозни места. Нови технологии за сканиране на местностите дават нови надежди, че градът Z ще бъде открит.

Загубеният Ацтлан – родина на ацтеките

Morkadis

1

Ацтеките – могъща империя на Древна Америка – са живели на територията на днешно Мексико. Прието е да се смята за епицентър на културата на ацтеките изчезналият остров Ацтлан, където те създали цивилизация преди миграцията си в долината на Мексико.

Скептиците смятат хипотезата за Ацтлан за мит, подобен на Атлантида или Камелот. Благодарение на легендите образите на древните градове живеят, но е слабо вероятно, че те ще бъдат открити. Оптимистите мечтаят за откриване на градовете легенди.

Търсенето на остров Ацтлан се простира от Западно Мексико чак до пустинята Юта. Но това издирване е безрезултатно и местоположението на Ацтлан остава тайна.

Според науатълската легенда седем племена живели в Чикомосток – „седемте пещери“. Тези племена представлявали седем групи науа – Аколуа, Чалка, Мехика, Тепанека, Талауика, Тласкалан и Сочимилка (различните източници ги наричат по различен начин). Седемте племена с подобен език напуснали пещерите и се заселили близо да Ацтлан.

Думата Астлан означава „земята на север; земята, от която ацтеките дойдоха“. Според една от теориите жителите на Ацтлан станали известни като ацтеки, по-късно те мигрирали от Ацтлан в долината на Мексико. Миграцията на ацтеките от Ацтлан в Теночтитлан е преломен момент от ацтекската история. Тя започнала на 24 май 1064 година, първата слънчева година на ацтеките.

Търсачите на родината на ацтеките, в надеждата да открият истината, са предприемали много експедиции. Но Древно Мексико не бърза да разкрива тайните на Ацтлан.

Загубената земя Лайонес – градът на дъното на морето

2

Според легендата за крал Артур Лайонес е родина на главния герой от историята за Тристан и Изолда. Тази митична земя сега се нарича „загубената земя Лайонес“. Смята се, че тя е потънала в морето. Макар че Лайонес се споменава в легенди и митове, съществува мнение, че тя е потънала преди много години. Трудно е да се прокара граница между измислиците и реалността в хипотезите и легендите.

Лайонес бил голям град, който включвал сто и четиридесет села. Той изчезнал на 11 ноември 1099 година (макар че в някои разкази се посочва 1089 година, а някои споменават VI век). Неочаквано земята била заляна от морето и хората потънали.

Макар историята за крал Артур да е легенда, Лайонес се смята за реално място, съществувало в близост до островите Сили в Корнуол (Англия). В онези времена морското равнище било по-ниско.

Рибари от островите Сили разказват, че са улавяли в мрежите си отломки от сгради и други съоръжения. Думите им не са подкрепени с доказателства и се приемат за небивалици.

Разказите за Тристан и Изолда, финалната битка на Артур с Мордред, легендата, за града, потънал в морето, историята за Лайонес подбуждат да се открие градът призрак.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

НАЙ-КРАСИВИТЕ И НАЙ-ЗЛОВЕЩИ ИЗОСТАВЕНИ МЕСТА (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.