Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Църквата Св. Никола в Черноморец е построена през далечната 1849 г. в непосредствена близост до брега на Черно море. В миналото Черноморец е известен като Свети Никола, а по-късно получава сегашното си име, което означава черноморски човек. Именно тук се намира и храмът, посветен на патрона на града Свети Николай. Каменната църква се издига в т. нар. Райска градина.

Според народните предания мястото, на което е построена християнската обител, е култово светилище, станало известно с аязмото и лековитата вода. Построяването на храма се асоциира с легенда за корабокрушение и спасяването на моряци с гръцки произход в залива на Созопол.

Сред останките, които мореплавателите носели със себе си, била и иконата на Св. Никола. Преди да поемат отново на път, те оставят иконата на местните хора с уговорката да я пазя и по-късно да построят храм, посветен на Николай Чудотворец – пазител на моряците.

В миналото на мястото на църквата се издигала друга с името Св.Св. Константин и Елена, но тя била разрушена по времето на Руско-турската освободителна война. Монасите обаче успяват да скрият част от поминъка в подземията и по-късно ги преместват в новопостроената църква Св. Никола в Черноморец. Подаръци от руските войници като свещници, резбован дървен кръст и непрестолно евангелие все още носят духа на историческите събития от миналото. Всичко това заедно с чудотворната икона на Св. Никола са единствените неща, които оцеляват след опожаряването на църквата през 1995 г.

Години по-късно, местните хора възстановяват изцяло храма с помощта на собствени средства. Чудотворното аязмо и Райската градина, неповторимата иконопис и прекрасния иконостас, резбован от смолянски занаятчии, правят църквата посещавана дестинация от всички християни наоколо.

Според народните вярвания след зимния Никулден се отива до морето, където се хвърлят венци, като така местните хора отдават почит на загиналите моряци. От този ден нататък морето се заключва и всички трябва да знаят, че е опасно да се влиза в морето. От летния Никулден, 9 май морето се отключва и Св. Никола покровителства хората.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Легенда за пещера-светилище Св. Марина

Легендите за църквата в село Добърско

Защо не бива да палите свещта в църквата от чужди свещи?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook15

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.