Магически факти за Дисни, които не знаехте

Всички сме запознати с името Дисни. Много поколения са израснали с анимациите на Дисни и до днес си спомнят за класическите герои, за които ще разправят и на своите деца. Има обаче някои неща, които едва ли сте знаели за най-популярното анимационно студио.

Дисни са правели пропагандни филми

Филмът “Der Fuehrer’s Face” разказва за нацистки свят, където облаците и дърветата са с формата на свастики, а къщите приличат на Хитлер. Карикатури на официални фигури като Гьобелс и Мусолини маршируват по улиците и пеят песни за нацисткия режим.

Тогава нацисткият Доналд Дък се събужда, изяжда си закуската и прочита част от „Моята борба”, седнал под портрета на Хитлер. Тогава Доналд отива на работа в завода, където прави муниции и поздравява преминаващите картини на Хитлер.

След това Доналд започва да получава халюцинации, които след това се оказват лош сън. Филмът печели Оскар за Най-добър кратък филм през 1943г и до днес остава единствения филм с Доналд Дък, който постига това.

2

Всички Дисни принцеси са тийнейджъри

Снежанка – 14 години.
Пепеляшка – 16-19 години. Възрастта й не е посочена, но бракът в ранна възраст е било честа практика по нейно време, а тя все още живее с мащехата си и двете си доведени сестри.
Аврора – 16 години. От проклятието разбираме, че тя ще прободе пръста си на тази възраст.
Ариел – 16 години. В началото на филма баща й организира празненство по случай 16-ия й рожден ден.
Бела – 17-21 години. Тя живее с баща си, а Звярът е на 21 години.
Мулан – 16 години. Младите китайски момичета са били сватосвани на тази възраст.
Жасмин – Почти 18 години. Във филма тя трябва да се омъжи на 18-ия си рожден ден.
Покахонтас – 17 години. В действителност Покахонтас е била на 12 години, когато се предполага, че е срещнала Джон Смит.
Тиана – 19 години. Филмът започва през 1912г, когато Тиана е на 5.
Рапунзел – 18 години.

3

Ариел е единствената Дисни принцеса, която има дете

Това виждаме в ужасното продължение на „Малката русалка”, където дъщерята на Ариел е бунтарка, също като майка си, и семейството е изправено пред опасност. Този път обаче Мелъди е човек и иска да стане русалка.

В „Херкулес” на Дисни той носи кожата на Скар

Вероятно. Или поне е успял да намери подобна кожа. Във филма от 1997г Херкулес позира за рисунка върху ваза, когато виждаме, че носи лъвска кожа, която всъщност е на Скар.

4

Пумба е първият герой на Дисни, който пърди във филм

Morkadis

Дисни винаги са внимавали със семейните си филми. Именно поради тази причина е странно, че в „Цар лъв” един от героите прави нещо, което никой друг не е правил. Ето още няколко интересни неща за филма:

  • „Цар лъв” държи рекорда за най-продаваната видео касета на всички времена с над 50 милиона продадени копия.
  • Първата анимация на Дисни, дублирана на зулу.
  • Много от имената са думи на суахили. Нала означава „подарък”, Пумба – „невеж” или „безгрижен”, а Рафики означава „другар” или „приятел”.
  • М-р Бийн озвучава Зазу.
  • Сцената с подплашеното стадо отнема 3 години за анимиране.

5

Дисни са съдени за клевета на хиените

Хиените в „Цар лъв” са накарали някои експерти, които работят с животните да бойкотират филма. Един дори е съдил Дисни за клевета. Учените се страхували, че изобразявайки хиените като лошите помощници на Скар, усилията им да защитят популациите на хиените в дивата природа са компрометирани.

В „Херкулес” на Дисни единственият герой без гръцко име е самият Херкулес

„Херкулес”, една от най-известните анимации на Дисни от 1997г е базирана бегло на гръцки легенди и сина на Зевс, който се опитва да стане бог като баща си. Херкулес обаче е римско име, а всички останали герои във филма са кръстени с гръцки имена от гръцката митология.

6

Покахонтас е била на 12 години, когато е срещнала Джон Смит, а той е бил на 28

Дисни правят филм за любовната история между индианска принцеса и английски заселник. Във филма двамата са млади приключенци, които се влюбват, след като Покахонтас спасява живота му.

Истинската история обаче е различна. Повечето хора не са запознати с истината за Покахонтас, а Дисни не са известни с точните си факти. Ето малко интересни неща:

  • Тя е била само на 12, когато се запознава с 28-годишният Джон Смит.
  • Тя наистина го е спасила от екзекуция, но двамата не се влюбват.
  • Покахонтас е поддържала контакт със заселниците и им е помагала в нужда, като им е предоставяла храна за зимата.
  • Едно лято Покахонтас е пристигнала в лагера да търси Смит, но й казват, че е умрял. В действителност обаче Смит е изпратен обратно в англия, за да лекува крака си.
  • Покахонтас умира като чуждоземна принцеса, видяла луксозния живот на най-богатите и влиятелни хора в Европа.
  • Умира на 21 години, когато внезапно се разболява на борда на кораб към родината й.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.