Магията на скалните светилища в Шуменско плато

шуменско плато 1

Скалните светилища в резервата Шуменско плато са заобиколени от чудна природа

Чудната природа и скалните образувания в резервата Шуменско плато са място, което привлича пътешествениците от цяла България.

Някои подценяват района и не са стигнали до обиколка из него, за което могат само да съжаляват, посочват местните. Наоколо царят атмосфера на безвремие, приказни пейзажи и магическа среда. Шуменско плато включва маршрути с екопътеки, пикник кътове, манастири и пещери.

До някои от тях може да се достигне само, ако сте запален катерач, така че не се препоръчват на всеки любител. Но останалите могат спокойно да бъдат посетени за кратко през уикенда.

През есента гледката е още по-очарователна. Палитрата на цветовете е богата и определено може да вдъхнови дори личности, които не се занимават с творчество.

Дали тук витаят легенди и митове, които са свързани с възникването на Шуменско плато?!

Жителите говорят с половин уста за тях и не конкретизират за такива. Вероятно те са останали там някъде в древността и днес няма кой да ги предаде на младото поколение.

шуменско плато 2

В исторически план обаче Шуменското плато е внушително и абсолютна част от миналото на града. То се издига над него по един впечатляващ начин и очаква своите гости. Обявено е за природен парк през 80-те години, за да не бъде унищожено от набезите на бракониери, въпреки че сечта там също не е изключение.

Платовидният му и карстов релеф, както и флората и фауната там, е било наложително да бъдат съхранени. Най-любопитните забележително са местността Кьошковете, Шуменската крепост и паметникът на създателите на държавата.

Информационният център ще бъде вашият гид, ако се озовете напълно неподготвени насред Шуменско плато.

За допълнителни разяснения може да отскочите и до Регионалния исторически музей, който съдържа във фондовете си хиляди сведения за находки, култура и хронология на събитията.

инфо: chudesa.net

Вижте още: 

ДЯВОЛСКИЯТ МОСТ В БЪЛГАРИЯ Е В СПИСЪКА С НАЙ-НЕВЕРОЯТНИТЕ МОСТОВЕ ПО СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Анонимен 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.