Малки промени в хората показват, че нашият вид продължава да еволюира

pixabay.com

Да си представяме как нашият вид може да изглежда в далечното бъдеще често предизвиква спекулации относно открояващи се характеристики като височина, размер на мозъка и тен на кожата. И все пак фините промени в нашата анатомия и днес показват колко непредсказуема може да бъде еволюцията.

Да вземем нещо толкова обикновено, като допълнителен кръвоносен съд в ръцете ни, което според настоящите тенденции може да стане обичайно за всички хора само за няколко поколения.

Изследователи от университета Флиндърс и университета в Аделаида в Австралия са забелязали, че артерия, която временно се спуска по центъра на предмишниците ни, докато все още сме в утробата, не изчезва толкова често, колкото преди.

Това означава, че има повече възрастни от всякога, които притежават това, което представлява допълнителен канал на съдовата тъкан, разположен под китката им.

„От 18-ти век анатомите изучават разпространението на тази артерия при възрастни и нашето проучване показва, че то очевидно се увеличава“, казва анатома от университета Флиндърс Теган Лукас.

„Разпространена е при около 10% от хората, родени в средата на 1880-те, в сравнение с 30% при родените в края на 20-ти век, така че това е значително увеличение за доста кратък период от време, що се отнася до еволюцията.“

Средната артерия се формира доста рано в развитието на всички хора, транспортирайки кръвта надолу към центъра, за да изхранва нарастващите ни ръце. След около 8 седмици той обикновено регресира, оставяйки задачата на два други съда – радиалния (който можем да усетим, когато вземаме пулса на човек) и лакътните артерии. Понякога се раждаме с това, което все още захранва или само предмишницата, или в някои случаи и ръката.

За да сравнят разпространението на този персистиращ кръвен канал, Лукас и колегите му Масией Хенеберг и Джалия Кумаратилаке от Университета в Аделаида изследват 80 крайника от трупове, всички дарени от австралийци от европейски произход. Донорите са били на възраст от 51 до 101 години, което означава, че почти всички са родени през първата половина на 20-ти век.

Отбелязвайки колко често са откривали медианна артерия, способна да носи добър запас от кръв, те сравняват цифрите със записи, извадени при търсене в литературата. Фактът, че артерията изглежда е три пъти по-често срещана при възрастните днес, отколкото преди повече от век, е стряскаща находка, която предполага, че естественият подбор е в полза на онези, които имат тази допълнителна част от системата си за кръвоснабдяване.

„Това увеличение на броя на медианните артерии може да е резултат от мутации на гени, участващи в развитието на артериите или здравословни проблеми при майките по време на бременност, или и двете“, казва Лукас.

Можем да си представим, че постоянната медианна артерия може да даде на сръчните пръсти или силните предмишници надежден прилив на кръв дълго след като се родим. От друга страна обаче, наличието на такъв допълнителен кръвоносен съд също ни излага на по-голям риск от синдром на карпалния тунел, неудобно състояние, което ни прави по-малко способни да използваме ръцете си.

Каквито и да са последиците, вероятно ще продължим да виждаме повече от тези кръвоносни съдове през следващите години. „Ако тази тенденция продължи, мнозинството от хората ще имат медианна артерия на предмишницата до 2100 г.“, казва Лукас.

Това бързо нарастване на медианната артерия при възрастни е подобна промяна като повторната поява на колянна кост, наречена фабела, което също е три пъти по-често срещано днес, отколкото преди век.

Колкото и да са малки тези разлики, малките микроеволюционни промени се добавят към мащабни вариации, които идват, за да определят даден вид. Тези промени могат да доведат до нови пътища на развитие каквито е трудно да си представим днес.

Morkadis

Това изследване е публикувано в Journal of Anatomy.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Загадките на човешката еволюция

Интуицията – загубена по пътя на еволюцията

Едно доказателство за еволюцията, което можете да откриете у собственото си тяло

Сините очи са скорошна придобивка в човешката еволюция

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.