Масата на Млечния път е 890 милиарда пъти колкото на Слънцето

Специалисти от няколко
национални института направиха нови, по-точни измервания на Млечния път, които показаха колко масивна е нашата галактика – тя е 890 милиарда пъти по-голяма от Слънцето, съобщи в. „Мейл он сънди“.

Масата на Млечния път се равнява на около 296 квадрилиона земни маси. 93 процента от нея се дължи на тъмна материя.

Широчината на нашата галактика е 256 000 светлинни години.

Макар масата на Млечния път да е изчислявана и преди, сегашното изследване е по-точно. Обикновено галактиките се измерват, като се изчислява движението на звездите в тях. Това дава идея как гравитацията се отразява на звездите и така се определя масата. В нашата галактика този метод не е точен, защото звездите са замъглени от околни газове и друг материал. Освен това Слънчевата система непрекъснато се движи и изчисленията на относителни обекти са по-трудни.

Учените, сред които от Имперския колеж в Лондон, са разработили специални модели, с помощта на които може да се предвиди движението на газ и звезди. Орбиталната скорост на тези обекти показва гравитационните сили и в резултат на това – масата на галактиката.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Млечния път се рее в космоса като гигантска спирала

Учени твърдят, че знаят кога Млечния път ще се сблъска с Андромеда

Преди 10 милиарда години Млечния път поглъща Гeя-Енцелад

Накъде се движи Млечният път?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.