Метеорит на 4,6 милиарда години разкрива произхода на водата на Земята

pixabay.com

Древен метеорит, кацнал аварийно на алея в Обединеното кралство, може да е разрешил мистерията откъде идва водата на Земята. Космическата скала на 4,6 милиарда години, която се приземи пред семеен дом в английския град Уинчкоум през февруари 2021 г., съдържа вода, която много наподобява химичния състав на водата, открита на Земята – представяйки възможно обяснение за това как нашата планета се е сдобила с животворното вещество.

Когато скалистите вътрешни планети на младата слънчева система за първи път се сливат – втвърдяват се от горещите облаци от газ и прах, носещи се близо до слънцето – те са били твърде близо до нашата звезда, за да се образуват океани. Всъщност след определена точка, наречена линия на замръзване, нито един лед не може да избегне изпарението, превръщайки младата Земя в безплодна и негостоприемна природа.

Учените смятат, че това се е променило след охлаждането на Земята, когато поток от ледени астероиди от външната част на Слънчевата система донася замръзнала вода на нашата планета, за да се стопи.

Сега нов анализ на метеорита Уичкомб (Winchcombe), публикуван на 16 ноември в списание Science Advances, придава тежест на тази теория. Люк Дейли, преподавател по планетарна геонаука в университета в Глазгоу казва:

„Този анализ на метеорита Уинчкомб дава прозрение за това как Земята има вода – източникът на толкова много живот. Изследователите ще продължат да работят върху този образец през следващите години, разкривайки още тайни за произхода на нашата слънчева система.“

Космическата скала, рядък богат на въглерод тип, наречен въглероден хондрит, беше събрана само няколко часа след като се разби в земята и така остава до голяма степен незамърсена, което я прави „един от най-девствените метеорити, достъпни за анализ“; той предлага „примамлив поглед назад във времето към първоначалния състав на слънчевата система“, казва водещият автор Ашли Кинг, научен сътрудник в Природонаучния музей в Лондон.

За да анализират минералите и елементите в скалата, изследователите я полират, нагряват и бомбардират с рентгенови лъчи и лазери, разкривайки, че идва от астероид в орбита около Юпитер и че 11% от масата на метеорита е вода. Водородът във водата на астероида идва в две форми – нормален водород и водороден изотоп, известен като деутерий, който се превръща в „тежка вода“.

Учените открили, че съотношението на водорода към деутерия съответства на съотношението, открито във водата на Земята, силно загатвайки, че водата на метеорита и водата на нашата планета имат обща точка на произход. Аминокиселините, градивните елементи за протеините и последващия живот, също са открити в скалата. За да разширят това изследване, учените могат да анализират други космически скали, плаващи около Слънчевата система, като астероида Рюгу (Ryugu), за който също е установено, че съдържа градивните елементи на живота.

Едно цялостно изследване на космическите скали на Слънчевата система би могло да даде на учените още по-добра представа за това кои скали са помогнали за „засаждането“ на ранната Земя и откъде са дошли.

източник: megavselena.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.