Микенската цивилизация: възход и падение

гърция

Микенската цивилизация, наричана още Ахейска Гърция, се развива на територията на южната ни съседка през Бронзовата епоха преди повече от 3600 години. Тя носи името на най-големия и развит град, съществувал по това време – Микена.

Ахейците не успяват да се обединят в голяма империя. Микенската цивилизация представлява голям конгломерат от градове държави, свързани чрез дипломатически и търговски взаимоотношения.

При възникването на тази цивилизация тя е силно повлияна от минойската цивилизация, развила се в Крит. След избухването на вулкана в Санторини, ахейците завладяват Крит и стават най-голямата сила в Гърция. Разцветът на цивилизацията им е между 1700 и 1150 г.пр.н.е.

По това време ахейците владеят моретата на цялото източно Средиземноморие. Имат контакти с Египет, филистинките градове държави и Империята на хетите. Те създават свои градове държави в източна Мала Азия, южното Черноморие и южна Италия. Учените смятат, че тези завоевания били продиктувани по-скоро от търговската конкуренция, отколкото от желанието за нови земи. През този период се разиграва и Троянската война, описана от Омир в Илиада.


Микенците създават богата култура. Те били много вещи в обработката на злато. Много техни произведения се пазят в различни музеи по света. Безспорно най-изветното от тях обаче е златната маска на легендарния Агамемнон. Освен златари микенците били изкусни каменоделци. Лъвската порта в Микена била едно от най-големите архитектурни постижения за времето си.

Днес учените смятат, че ахейците били войнствена култура, чийто характер е бил военно-пиратски. Огромните богатства, стичали се по онова време в Гърция, се дължали на предимно на плячка от войни или пиратство.

Микенската цивилизация загива в самия край на Бронзовата епоха. Повечето ахейски градове са разрушени от наричаните от историците морски народи. Националността на последните все още не е установена. Отслабени и обезкръвени, микенските градове държави не успяват да окажат никаква съпротива на нахлуващите от север дорийски племена, които били много по-ниско в културно отношение.

Повечето поселения са напълно разрушени, а населението бива поробено. Един от последните градове, който е покорен, е Микена. Разрушенията там са толкова големи, че той е открит отново за човечеството едва в края на XIX век от Хайнрих Шлиман, който прави разкопки в Микена и Тиринт през 1874 и 1886.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ОТКРИХА ПЪЛНА СЪС ЗЛАТО И МУМИИ ГРОБНИЦА НА ЗАГАДЪЧНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ УАРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.