Мислиш се за грозен? Значи виждаш криво и останалия свят

pixabay.com

До този извод стигнаха американски учени и причината според тях е нарушена мозъчна функция.

Тя не се предизвиква от собствените мисли, нито под чуждо влияние. Психолози от Университета на Калифорния в Лос Анджелис наблюдавали мозъчната активност на пациенти с дисморфофобия, докато те разглеждали снимки. Дисморфофобията е психично заболяване, свързано с нарушено възприемане на собственото тяло и прекалено фокусиране върху някакъв негов дефект.

В сравнение с контролна група от здрави хора станало ясно, че пациентите срещат затруднения да възприемат обекти – вкл. своето лице и тяло – като цяло. При всякакви предмети, например къщи, те се фокусирали върху детайли, а не върху цялата картина. И тъй като възприемането на детайли е преувеличено, всеки недостатък в тях водел до срив на собственото им самочувствие. Дълго време психолозите смятаха, че проблемът на хора с дисморфофобия са просто техните „изкривени“ мисли. Сега става очевидно, че виновен е участък от мозъчната кора – и проблемите там възникват още преди оформянето на съзнателна мисъл.

Откритието ще помогне за разработване на нови методи за лечение. От дисморфофобия страдат средно 2 процента от населението.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Депресия: 3 начина, по които може да повлияе физически на мозъка

5 признака, определящи токсичния човек

Защо получаваме това, което не искаме?

8 опасно неверни неща, на които се учим един друг

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.