Мистериите на Великденския остров

великденски острови

Всеки знае тайнствените статуи на Великденския остров; почти деветстотин от тях са разпръснати навсякъде из острова. Когато европейски мореплаватели стъпват за първи път на острова през 1722 г., те намират стотици статуи и население едва около две до три хиляди души. Това съотношение е много странно, падали са се по 2-3 човека на една статуя. Именно съотношението между населението и статуите е в основата на тази мистичност.

Ново проучване, публикувано в списание Frontiers in Ecology and Evolution, обявява че е решило това противоречие, твърдейки че максималният брой на жителите на Великденския остров, изолиран от цивилизацията, в дните на неговия разцвет е бил около 17 500 души. Ръководител на анализа е Седрик Пулестон от Департамента по антропология на Калифорнийския университет.

„Въпреки почти пълната изолация на острова, жителите му са създали сложна социална структура, по времето на която са били създадени и статуите, преди да настъпят драматични промени, които рязко намаляват броя на живеещите там“, казва Пулестон.

Изследователите са оценили възможностите за потенциално производство на земеделска продукция на острова, преди пристигането на европейците и на негова база определят броя на населението, което е можело да се изхранва на острова.

„Анализирахме различни карти, изследвахме проби от почвата от различни места на острова, правихме различни модели за населението и за количеството на произвеждани храни“, продължава Пулестон. Тези анализи установяват, че на около 19% от земята на острова може да се отглеждат сладки картофи, главният източник на храна за местното население. След това включват във формулата и типичния за времето коефициент на раждаемост и смъртност и така стигат до числото за максимален брой на обитателите на острова от 17 500 души.

„Великденския остров е обграден с атмосфера на мистичност и тайнственост, но той е реално място с реална история и на него живеят и са живели реални хора. Колкото повече разбулваме неговите мистерии, толкова повече ще разбираме човешката природа“, завършва Пулестон.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.