Мистериозни каменни конструкции в Западна Сахара

Археолози открили стотици каменни конструкции на хиляди години в Западна Сахара. Древните находки са във всякакви форми, размери и разположение. За много от тях археолозите не са сигурни за какво точно са служили или кога точно са били направени, пише Live Science.

Територията на Западна Сахара в Африка рядко е била обект на изследване от археолозите, продължава изданието.

Около 75% от Западна Сахара, включително голяма част от крайбрежието, е под контрола на Мароко, а 25% от нея се контролира от частично признатата за държава Сахарска арабска демократична република. Преди 1991 г. двете държави са били във война.Между 2002 и 2009 г. археолози започват да изследват територията на Западна Сахара, като проучвали местността и правили разкопки. Изследвани били и сателитни снимки на Google Earth.

Откритите каменни конструкции са проектирани по най-различни начини, пишат учените в книгата си „The Archaeology of Western Sahara: A Synthesis of Fieldwork, 2002 to 2009“ (Oxbow Books, 2018).

Някои от руините са оформени като полумесеци, други образуват кръгове, трети пък са в права линия, в правоъгълна форма и др. Някои каменни елементи са смесица от прави линии, каменни кръгове, като заедно образуват цялостен комплекс с дължина от 630 метра.

Въпреки че археолозите не са сигурни каква е била целта на много от намерените древни останки, те предполагат, че някои от тях са били за отбелязване на гробове.

Сред малкото изкопани места учените са открили две „гробници“, които датират отпреди 1500 години.Учените предполагат още, че Западна Сахара някога е била място, в което е имало много повече животински свят, отколкото днес. Археолозите документирали стенописи, които изобразяват едър рогат добитък, жираф, орикс и други. Изследователите на околната среда пък открили доказателства за езера и други водни басейни, които пресъхнали преди хиляди години.

Днес, заради проблеми с безопасността в региона, работата на археолозите е прекратена.

Терористичната групировка „Ал-Каида“ оперира в пустинните райони, близо до Западна Сахара. През 2013 г. групировката отвлече двама испанци – хуманитарни работници, от бежански лагер точно до границата със Западна Сахара.

Докато Сахарската арабска демократична република се бори срещу „Ал-Каида“, за властите е изключително трудно да патрулират в огромните пустинни региони, където се намират каменните конструкции. Това означава, че археолозите не могат безопасно да вършат работата си, заради което изследването е прекратено.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Мистериозните Ика камъни на Перу: Древна енигма или измама?

5 странни и мистериозни книги

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Най-мистериозните човешки популации на Земята

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.