Мистерия! Странджа крие призрачен град с отворени гробове

 

гора

Злокобен град на мъртъвци се е приютил в дебрите на най-тайнствената планина у нас – Странджа. Вековните гробове се разпростират на километър дължина в местността Пропада, край Малко Търново. Почвата там често пропада, откъдето идва и името на района, пише всекидневник.

Домовете на покойниците зеят отворени от двете страни на стръмна пътека. Оттам навремето е минавал стар тракийски път, свързващ планината с древния Константинопол. Този път е свързан и с древното светилище в местността Мишкова нива. По него са пренасяни мраморните блокове, колоните, коритата и всички останали елементи на божествения храм.

„В местността Пропада са разкрити над 40 надгробни могили, датиращи от периода III-V век. В част от изградените от мрамор гробове са открити древни монети, поставяни под езика на мъртвите, за да могат те да платят на Харон – лодкаря на подземното царство, за преминаването си през подземната река Стикс“, разказва служителка на информационния център в Малко Търново.

Според легендата Стикс е реката на омразата, която разделя земята от подземното царство. Суровият старец Харон превозва душите на умрелите, ако имат с какво да му платят. Според традицията този, който не може да му се изплати, ще се лута по бреговете на водата в продължение на сто години.

„В края на пътеката е и най-голямото съоръжение от този град на мъртвите. Куполна гробница, приютила след смъртта му знатен тракиец“, допълват още от центъра.

Според някои хипотези това е тракийският владетел Ролистен, чийто пръстен е намерен в околността. Други предполагат, че там лежат останките на началника на близките рудници – Стратон. Сред зловещите вечни жилища се отличават наредени един до друг няколко оформени като саркофази гробове. По-голям, по-малък и най-малък, най-вероятно на баща, майка и дете. Противно на всички очаквания призрачната обстановка не плаши туристите. Щом времето се затопли, не липсват групи, които да искат да се разходят из града на покойниците.

инфо: pik.bg

Вижте още:

Проклятието „Смърт на Коледа“ – България изплаща кървава карма

Проклятието Царичина преследва военни до днес

Странджанската гробница, която уби Людмила Живкова

Ето защо българският народ живее в мизерия! Тайната на недрата на Странджа

Като от филм на ужасите: Най-зловещите находки от изоставени сгради в България (СНИМКИ)

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.