Мистичният манастир-крепост на Архангел Михаил, който всеки мечтае да види

Едно от най-посещаваните места във Франция, Мон Сен Мишел, приема около 2,5 милиона туристи годишно. Кой не би мечтал да види и усети изживее този емблематичен остров с повече от хиляда години история?

Вълшебен остров, на чийто връх има абатство, противопоставящо се на гравитацията, Мон Сен Мишел и неговият залив са сред най-очарователните забележителности на Франция. От векове една от основните дестинации за поклонение в Европа, този свещен остров сега е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, както и неговият спиращ дъха залив.

Мон Сен Мишел е една от най-незабравимите забележителности в Европа. Този град е разположен в очарователния залив, който разделя Нормандия и Бретан. Историята за това как този хълм се е превърнал в основно място за християнско поклонение датира от 8 век, когато Обер, епископ на близкия град Авранша, твърди, че самият Архангел Михаил го накарал да построи църква на самия връх на хълма.

От 966 г. нататък херцозите на Нормандия и след това кралете на Франция подкрепят развитието на великото бенедиктинско абатство на Мон Сен Мишел. През Средновековието са добавени великолепни манастирски сгради, а едно въртящо се крило е наречено „Чудото“.

Абатството Мон-Сен-Мишел се превръща в прочут образователен център, привличайки някои от най-великите умове в Европа. Укрепленията в подножието на острова са построени, за да предотвратят английско нашествие. Много красиви сгради се нижат по стръмните селски улици, сега превърнати в музеи, ресторанти, хотели и магазини за днешните туристи.

През последните няколко века заливът Мон-Сен-Мишел постепенно е засипан. Изкуствените дейности, включително селското стопанство и изграждането на диги около планината, са допринесли за проблема. Въпреки това голям консервационен проект през 2015 г. помогна за възстановяването на статута на Мон-Сен-Мишел на остров. Главната река вече може да тече по-свободно, така че наносите се пренасят надолу към морето. Някогашният насип е заменен от мост, което позволява на морето отново да обгради хълма при много високи приливи.

Как да стигна до Мон Сен Мишел?
Паркингите за посетители са преместени по-навътре, за да се запази изключителната природа на Мон-Сен-Мишел. Паркингите са на около 2 км от хълма. Има специални автобуси, които ще ви отведат до острова.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

10 исторически крепости в България

Защо по дърветата около Голямобуковския манастир висят дрехи?

Български манастири и църкви: Тайните, които пазят един зловещ кладенец и непристъпен манастир в Балкана

Дело на извънземни ли е тази древна крепост на инките?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.