Митове за сътворението на света – скандинавският мит за ледения гигант

В митологията на суровите войнолюбиви викинги се разказва за великан на име Имир, целия покрит със скреж и лед. До неговата поява светът бил разделен на Муспейлхейм, царството на огъня, и Нифлхейм, царството на мъглите, леда и студа. Между тях се простирала черната бездна Гинунгагап, символизираща абсолютния хаос. Именно от сливането на двете противоположни стихии се родил Имир.

Когато Имир се изпотил, заедно с потта от дясната му подмишница излезли мъж и жена. Мъжът се наричал Бури, чийто син Бор на свой ред имал трима синове – Один, Вили и Ве. Тримата братя управлявали  небесния град Асгард, обиталището на боговете. Но това не им стигало и те решили да убият прадядо си Имир и да сътворят от него света.

Имир пролял реки от кръв – достатъчно, за да се запълнят моретата и океаните; от черепа на злощастния гигант братята създали небосвода, от натрошените му кости направили планините, а от размазания му мозък – облаците.

Один и братята му решили да се заселят в този нов свят. На морския бряг намерили две прекрасни дървета – ясен и елша, от които направили съответно мъж и жена. Именно те станали родоначалници на човешката раса.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Черната легенда за крал Макбет

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Легендата за античния град Кабиле

Старата легенда за Вилхелм Тел и ябълката

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.