Митологичните и исторически фигури, скрити в картите за игра

карти

Знаете ли, че всяка игрална карта представлява историческа или митологична фигура? Тези идентичности са им приписани през 15. век от френските производители на игрални карти.

Така поп каро е Юлий Цезар; поп пика е библейският цар Давид; поп спатия е Александър Македонски; поп купа, наричан още „Кралят-самоубиец” (защото на традиционните изображения сякаш забива меча в сърцето си), е Карл Велики. Той е и единственият поп, който се изобразява традиционно без мустак. Поп каро е единственият, който държи не меч, а секира, докато поп пика е единственият, който гледа надясно.

Дама купа пък е библейската Юдит (според английските производители от 16. век – съпругата на Хенри VII Елизабет Йоркска); дама пика – гръцката богиня Атина; дама каро – библейската Рахил; дама спатия пък е наричана Аргина – анаграма на латинската дума Regina, която означава „кралица”. Отново дама пика е единствената, която гледа надясно. Тя обикновено се изобразява със скиптър в ръка и е известна с прякорите „Черната дама” и „Кралицата на балдахина”. Дама спатия обикновено държи цвете (в Германия и Швеция – ветрило). Стандартното тесте за покер Bicycle обаче показва всички дами със цвете в ръка.

Вале пика представлява Огир Датчанина (рицар от свитата на Карл Велики); вале купа е френският воин Ла Ир; вале каро (с прякора „Смеещото се момче”) е митологичният герой Хектор; вале спатия е рицарят Ланселот. Вале пика, вале купа и поп каро обикновено се изобразяват в профил. Тъй като се вижда само едното им око, в Англия често ги наричат „Едноокия Джак”.

Символиката на съвременните карти не е напълно известна. Знае се, че 13-те карти от всяка боя представляват 13-те лунни месеца от всяка година. 52-те карти представляват 52-те седмици на годината. Четирите бои пък символизират четирите сезона. Асото представлява символично „алфа и омега”, т.е. началото и края – то може да бъде най-силната и най-слабата карта в боята.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.