„Мона Лиза” е първото 3D изображение?

мона лиза

Знаменитата ”Мона Лиза” в Лувъра, Париж (вдясно) и нейната двойничка (вляво) в Прадо, Мадрид.

Възможно е Леонардо да Винчи да е създал първото стереоскопично изображение в историята, пише infoniac.ru. Учените твърдят, че знаменитата му картина „Мона Лиза“ може да бъде видяна в 3D вариант с помощта на другата й версия, създадена по същото време, когато Леонардо рисувал оригинала.

Досега историците смятаха, че копието, което сега може да се види в Националния музей „Прадо“ в Мадрид, е направено след сътворяването на великото платно на Леонардо. Но рентгенови снимки показали, че „Мона Лиза“ от Прадо е правена от ученик на Леонардо по същото време, когато гениалният италианец е работил над оригинала.

„Испанската“ картина съдържа същия пейзаж, който първоначално е бил покрит със слой черна боя. Освен това върху нея има същите нанесени поправки, каквито е направил и Леонардо да Винчи на своята. Накратко двете „Мони Лизи“ са изографисани по едно и също време, на едно и също място и двамата художници са нанесли едни и същи промени в тях.

По-късен анализ сочи известни разлики обаче. Тялото на Джокондата на двете картини не е с еднакво положение спрямо фона, перспективата на торса – също. Това означава, че двамата художници са се намирали в различни позиции спрямо обекта и са го наблюдавали от различни гледни точки.

Немските изследователите Клаус-Кристиан Карбон и Вера М. Хеслингер правят възстановка на събитията на мястото на действието с помощта на малки фигурки.

1

Когато учените наложили двете картини една върху друга се получило стереоскопично изображение. Според тях това е първото в историята на човечеството 3D изображение.

2

3

Интересни факти за „Мона Лиза“

  • Първоначално картина се е наричала „Monna Lisa“, monna – кратка форма от ma donna, което означава „моя госпожо“.
  • Векове наред остава загадка коя красавица е позирала на маестрото. Прието е да се смята, че това е жената на флорентински търговец, майка на две деца, 24-годишната Лиза Герардини.
  • „Мона Лиза“ се смята за безценна и затова не може да бъде застрахована. В Лувъра има отделна стаичка, построена специално за картината, която се намира под бронирано огнеупорно стъкло.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО Е В ОЧИТЕ НА МОНА ЛИЗА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.