Мона Лиза има и гола версия! Вижте я тук

мона лиза

Френски експерти по изобразителното изкуство са открили скица на жена, рисувана с въглен, която поразително прилича на Мона Лиза, а техниката напомня на Леонардо да Винчи. Възможно е това да е голата версия на най-популярния портрет.

Рисунката е била открита в замъка Шантили, намиращ се на 50 километра от Париж.

По чертите на лицето и позата, която е заела жената от скицата, може да се предположи, че това е прочутата Джоконда, но без дрехи. Предполага се, че Да Винчи е нарисувал и двете картини.

По-ранни изследвания върху творчеството на прочутия художник породиха съмнения, че вероятно той е рисувал две версии на Мона Лиза, но до този момент втората картина беше в неизвестност.

мона лиза

Това не е бледо копие. Това е нещо, по което е работено паралелно с Мона Лиза, смята кураторът Матьо Делдик от Лувъра.

Експертът добавя, че скицата с въглена е предварителната подготовка на художника, преди да нарисува масления портрет, който е най-разпознаваемото произведение на изкуството.

Сред доказателствата са физическите прилики между нарисуваните жени, идентичната големина на двата портрета и малките дупчици по краищата на скицата, които може би показват, че е била закачена за платно, на което е прекопирана.

Проучванията до момента са потвърдили, че картината е нарисувана в началото на XVI век и че това е ръката на опитен художник, какъвто е бил Леонардо.

Единствената забелязана разлика между Мона Лиза и скицата са сенките около главата на голата жена. Те са рисувани с дясна ръка, а Да Винчи е бил левичар.

Предстоят обаче още сравнения между двете картини, докато се установи категорично дали това е голата версия на Лиза Джералдини.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Проклятието на портретите

„Мона Лиза” е първото 3D изображение?

Извънземната Мона Лиза, открита на Луната от Аполо 20

Има таен портрет под картината Мона Лиза

Лечебните картини – влияят върху нашето физическо и душевно здраве

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.