Мравките са спомогнали за захлаждането на климата на Земята през кайнозойската ера

мравкаДвадесет и пет годишно изследване, резултатите от което са представени в сп. Geology, показва, че мравките са рекордьори по улавянето на въглеродния диоксид от атмосферата. Насекомите се оказват най-мощните биологични агенти на ерозията на минералите, предаде БТА.

Роналд Дорн от Университета на щата Аризона е сравнил как осем вида мравки, термити, торф, оголена почва и обикновена пръст разтварят два типа широко разпространени минерали – калциеви и магнезиеви силикати. Експериментът е продължил 25 години на шест участъка земя в щатите Тексас и Аризона. Учените са изследвали състава на почвата под мравуняци и са установили, че насекомите ускоряват процеса на превръщане на минералите в калциев и магнезиев карбонат (MgCO3 и CaCO3) от 50 до 300 пъти.

По време на този процес към минералите се присъединява въглероден диоксид от атмосферата. Калциевият карбонат е главната съставна част на варовика, мрамора и кредата.


Дорн съветва мравките да бъдат поставени в служба на човечеството и да бъдат използвани в масови мащаби за улавяне на въглеродния диоксид от атмосферата. Този метод ще е по-безопасен, отколкото CO2 да се складира в подземни хранилища.

Накрая, Дорн напомня, че през последните 65 милиона години климатът на планетата е станал значително по-студен. Причините за това не са малко – хидрология, тектоника, промени в характера на растителността. Увеличаването на видовото разнообразие и на мравките по Земята в началото на палеоцена навеждат учените на мисълта, че дейността на насекомите е изиграла важна роля в застудяването на климата на нашата планета през кайнозойската ера.

Вижте още: 

ЕЛ НИНЬО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ КАТАКЛИЗМИ

инфо: http://climate.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.