Мръсният въздух съкращава живота ни с минимум 1 година

смог

Учени изчислиха, че средната продължителност на живота в световен мащаб се съкращава с година заради замърсяването на въздуха.

В най-замърсените райони хората живеят с две години по-малко. Резултатите от проучването са публикувани в академичното списание Environmental Science & Technology Letters, предава БГНЕС.

Изследователи от университета в Тексас са анализирали риска за здравето на населението от вдишването на твърди прахови частици с размер по-малък от 2,5 микрона.

Най-малко мръсен е бил въздухът в Швеция и Нова Зеландия, а най-зле е положението в Саудитска Арабия, Нигер, Катар и Камерун.
Установено е, че замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота средно с 1,03 години. За сравнение тютюнопушенето отнема от живота 1,82 години, ниското качество на питейната вода — 0,57 години, нездравословното хранене – 2,67 години.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Най-замърсените места в света

7 от най-смъртоносно мръсните места на планетата

Големият смог в Лондон, който убива 12 000 души

Проверете онлайн какъв въздух дишате

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.