„Музика на кости“ – В СССР са презаписвали забранени плочи върху рентгенови снимки

През 50-те години на миналия век в Съветския съюз имало голям интерес към американска музика, но по политически причини тя била забранена, пише Junk Culture.

Това обаче не спряло ентусиастите, които открили уникален начин да презаписват плочи с помощта на рентгенови снимки.

По онова време винилите били редки и скъпи, докато рентгенови снимки се намирали лесно и контейнерите около болниците понякога били пълни с такива. Въпреки че те можели да се пресоват само от едната страна, записаната музика звучала доста прилично със стандартен грамофон.

„Те изрязвали снимката под формата на груб кръг с ножичка за маникюр и с цигара прогорявали дупка в средата“, разказва писателката Аня фон Бремзен.

„Така Елвис ще бъде записан върху бели дробове, а Дюк Елингтън – върху мозъка на някой гражданин“.

Към 1958 г. властите се усетили и започнали масово да преследват този тип нелегално разпространение. Но рентгеновите носители на западна музика останали в историята с името „музика на кости“.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Музиката е най-добрата тренировка за мозъка

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

10 изобретения, направени заради грешка

19 странни рентгенови СНИМКИ за тези, които мислят, че са видели всичко

Астронавтите от Аполо чуват тайнствена музика от далечната страна на Луната

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.