Мумиите от блатата

Това е мумията на Човека от Клоникаван (Ирландия) и е датирана на около 2300 години. Черепът му почти се е разтворил в киселата блатна среда, но въпреки това учените са открили върху косата му своеобразен „гел“. Изследователите са успели да пресъздадат неговия облик и поради особеностите на външния му вид дори са нарекли мумията „Дейвид Бекъм“. Човекът от Клоникаван е бил принесен в жертва. Снимка: Mark Healey/Flickr

Това е мумията на Човека от Клоникаван (Ирландия) и е датирана на около 2300 години. Черепът му почти се е разтворил в киселата блатна среда, но въпреки това учените са открили върху косата му своеобразен „гел“. Изследователите са успели да пресъздадат неговия облик и поради особеностите на външния му вид дори са нарекли мумията „Дейвид Бекъм“. Човекът от Клоникаван е бил принесен в жертва. Снимка: Mark Healey/Flickr

В средата на ХХ век двама работници във Великобритания откриват глава на жена в блато и съобщават в полицията. Полицаите арестуват местен жител, заподозрян в убийството на жена си. Той признава, че е разчленил трупа и го е хвърлил в блатото, но експертизата установява, че дамата е починала през I век от н.е.

Инцидентът поставя началото на находките на британските блатни мумии.

Европа – континентът на мумиите

При думата „мумия“, веднага се сещаме за Африка, тъй като още от училище знаем за древноегипетските мумии. След това сме научили за открития в Алпите Йоци – Ледения човек, замръзнал в епохата на бронзовия век, и дори за „принцеса Укок“, която уж влияе на хода на световната история.

Известни са мумиите от Чинчоро, Сан Педро и Сан Андреас. Но всичко това е някъде много далечно. А всички ли знаят, че Северна Европа е буквално „тъпкана“ с мумии, макар и доста необичайни. Това са така наречените блатни мумии, или блатни тела – доста добре запазени останки от древни хора, откривани при добива на торф в Северна Европа. Те са намирани и в Англия, в Дания, Германия, Нидерландия, Ирландия и дори Швеция.

Благодарение на специфичните особености на торфа блатните мумии са дошли до нас буквално в идеално състояние. Те имат кожа, запазени са дори вътрешните им органи (което липсва при древните мумии), затова те се явяват много интересни за изследване обекти. Тяхното изучаване вече е дало много знания за болестите, храненето, дрехите на хората от бронзовата и желязната епоха.

На колко години са хората от блатата?

Египетските мумии наброяват хиляди и се срещат във вид на хора, докато мумифицираните котки се изчисляват на тонове. Но в торфените блата на Европа също са открити повече от хиляда мумифицирани тела. Редица от мумиите практически не са засегнати от процеса на разлагане, макар други да са се съхранили много по-зле.

Обикновено на тях са се натъквали местни работници, добиващи торф в блатата. Ето защо много от тези находки се оказали загубени за науката – поради невежество хората просто не съобщавали за тях.

Със съвременни методи за радиовъглероден анализ е изяснено, че откритите мумии принадлежат на хора, живели преди 2000-2500 години, но има и находки с по-голяма древност, да речем – Жената от Келберг, починала около 8000 години преди новата ера. Интересно е, че цветът на кожата на повечето от тези мумии е черен, а на косите им – червен. Но това не значи, че са негри. Такива са особеностите на консервиращото въздействие на торфа върху човешките тъкани и коси.

Как са се озовали в блатата?

Причините, поради които древните хора а станали блатни мумии, може да са няколко. На някои от телата няма никакви следи от насилствена смърт, така че те по-скоро са потънали банално. Но други са били принесени или в жертва на боговете, или така са били… наказвани и може да се каже, че си имаме работа с най-древните на планетата престъпления. Те най-често са били удушавани, обикновено с шнур, или гърлото им е било прерязвано.

Днес много се пише за възможностите за клониране на древни животни по съхранените в техни останки късчета ДНК. Планира се клонирането на мамути и дори динозаври, но колкото до блатните хора, всички подобни опити са обречени предварително на неуспех. Тяхната ДНК, както се оказва, е напълно разрушена от времето.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.