Наблюдаваме последно пълно лунно затъмнение до 2022 г.

Броени часове ни делят от момента, в който сянката на Земята ще покрие изцяло Луната за последен път в периода до 2022 година. Край на света и Апокалипсис не се предвиждат – просто пълно лунно затъмнение.

В 05:34 минути българско време (03:34 по Гринуич) на 21 януари обитаваната от нас планета ще се позиционира между Слънцето и своята загадъчна бледа спътничка и ще остане там до 08:51 (06:51 по Гринуич).

Събитието ще е най-добре видимо от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка – естествено с различни начални часове според часовите зони.

От територията на Европа лунното затъмнение ще стане видимо призори, което означава, че заради изгрева на Слънцето шоуто няма да е толкова ефектно – особено за източната част на континента. Според НАСА останалите, които ще имат шанс да наблюдават събитието в целия му затъмнен блясък, ще могат при желание да станат свидетели на следното:

В 03:34 ч. по Гринуич сянката на Земята ще „захапе“ пълната Луна отляво и в рамките на точно 57 минути (до 04:41 ч.) ще я погълне. В тази минута на Луната ще настъпи пълно затъмнение, което ще продължи точно един час – до 05:41 по Гринуич. В 05:41 сянката на Земята ще започне да се оттегля от космическия ни спътник и в 06:51 лъчите на Слънцето отново ще имат пълен достъп до лунната повърхност.

Извънредни ефекти в програмата не са предвидени – и при това издание, както и при всяко пълно лунно затъмнение, Луната ще е видима през всички фази на процеса. Във фазата на пълно затъмнение обаче ще се оцвети в червено – Земята ще блокира прекия достъп на слънчевите лъчи до лунната повърхност, но част от намиращите се в червения спектър лъчи все пак ще достигнат Луната, преминавайки през земната атмосфера. Това, между другото, е и причината Слънцето да ни изглежда червено при изгрев и при залез.

Според очаквания сценарий фазата на пълно затъмнение ще отстъпи с цели 45 минути спрямо затъмнението от юли миналата година – което ще остане в историята като най-продължителното пълно лунно затъмнение за целия 21 век. 20 век пък се класира в историята с двата случая, в които човечеството е наблюдавало максималният възможен брой от 7 лунни затъмнения в рамките на една година – през 1917 и 1982 г., а отличителната особеност на предстоящото затъмнение е фактът, че то ще е последното за период от точно 40 месеца плюс минус няколко дни – следващото пълно лунно затъмнение, което ще е видимо от Европа, се очаква на 16 май 2022 година – тогава Земята отново ще се настани точно между Слънцето и Луната, гледано по права линия. За поддържане на интерес сред публиката периодът ще бъде разнообразен от няколко частични лунни затъмнения.

С лунните затъмнения неминуемо са свързани и десетки поверия, предания, ритуали и суеверия – дори в по-голяма степен, отколкото със слънчевите. В Индия например е разпространена практика храната, останала по време на затъмнение, да се смята негодна за консумация и да се изхвърля. В Нигерия не си губят времето с дреболии и приемат затъмнението директно като знак за Божия гняв. Според християнските секти като например евангелистите червената кървава Луна е предвестник на Апокалипсиса, Краят на света и Страшния съд – но, от друга страна, те виждат знак за наближаването на тези събития в почти всичко.

Средновековните астролози пък вярвали, че всяко затъмнение оставя в небето зловещ „отпечатък“ – излъчваща разрушително влияние точка, която просъществува толкова години, колкото минути е продължило затъмнението.

Според други не съвсем ясно обособени религии и духовни учения, затъмненията са събития с изключително неблагоприятно влияние върху човешката съдба. Децата, родени по време на затъмнение, според тях са обречени на физически и умствени страдания.

Всъщност влиянието на лунните фази върху психиката, тонуса, а в определени случаи и върху здравето на човека е факт, признат дори от медицината. При пълнолуние се изострят всички психози и нервни разстройства, а дори и здравите и стабилни личности често са изнервени и страдат от безсъние.

При новолуние е обратното – тонусът е понижен, на ход са депресивните състояния.

Лунното затъмнение обаче въпреки всички драматични пророчества, засега се е доказало само като интересен небесен феномен!

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Загадъчно огромно НЛО прелетя с бавна скорост над Луната (ВИДЕО)

Ето как влияят фазите на Луната

Луната се отдалечава от Земята! Дните и нощите се променят

Експедиция Луна – „Тъмните мисии“

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.