Най-голямата кирпичена сграда в света – джамията в Джене

1

Град Джене се намира в централната част на Мали. Джене е основан през 800 година преди Христа и е един от най-старите градове на юг от Сахара в Африка. Заради своето разположение в делтата на река Нигер, Джене се е превърнал в център за търговците. С годините градът става и център на исляма, затова неслучайно именно там е построена забележителна джамия.

2

Голямата джамия в Джене е издигната през 1907 година и много архитекти я определят като най-голямото постижение на сахарския архитектурен стил с някои ислямски влияния. Най-забележителното при джамията обаче е, че тя е най-голямата кирпичена сграда в света. На същото място се намирала по-стара джамия, която била построена още през XIII век.

3

Стените на внушителната постройка са изградени от кирпич – така наречената непечена тухла, която придава този гладък вид на джамията. Тяхната дебелина варира спрямо височината на сградата и е между 41 и 61 сантиметра.

Поредица от палмови клони са сложени по време на строежа на сградата, за да намалят пукнатините, причинени от честите драстични промени във влажността и температурата.

6

През деня стените на джамията изолират топлината, а вечерта те са усвоили достатъчно от нея, за да топлят вътрешността на постройката.

За да бъде Голямата джамия защитена от вредите на река Бани, цялата ѝ структура е построена на издигната платформа, висока 3 метра. Всяка година цялата общност в Джене играе важна роля в ремонта на сградата. Самият ремонт пък се превръща в своеобразно състезание-фестивал, в което участват и мъже, и жени. Мъжете се състезават помежду си, а жените носят вода. Възрастните хора на общността са само публика. Точно като на фестивал, по време на ремонта на джамията има както музика, така и храна.

7

Интересен факт е, че през 1996 година било издадено разрешение на френското издание на списание Vogue да заснеме фотосесия вътре в самата постройка. Снимките на полуголи жени обаче ужасили духовниците и оттогава достъпът на невярващи е забранен.

8

9

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

ИЗ ТЕЗИ 13 ТАЙНСТВЕНИ МЕСТА НЯКОГА Е КИПЯЛ ЖИВОТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.